Дигиталното образование ще подготви децата за епохата на цифровата трансформация

3
625
Кръгла маса „Образование 4.0“ очерта основни елементи на пътна карта за дигитализация на образованието в България

До еднa година ще има wi-fi във всички училища – с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище, която се проведе в София.

Форумът очерта основните елементи на дигиталното обучение  и на пътна карта за дигитализация на образованието в България. „Най-сигурният начин да се постигнат резултати в посока дигитализация е мобилизацията на всички нива“, отбеляза Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество.

Форумът се проведе при особено голям интерес от директори на училища, преподаватели,  издатели на учебници, създатели на учебно дигитално съдържание, образователни неправителствени организации и медии.

Инициатори на събитието са „24 часа“ и VIVACOM

„За нас образованието е кауза, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, за да подпомогнем развитието на нашето общество и най-вече на децата“, подчерта Радослав Златков, главен технически директор  и член на УС на VIVACOM. За компанията целта на инициативата „Образование 4.0“ е да спомогне развитието на дигиталните форми на обучение, които от своя страна ще допринесат за дигиталната грамотност и по-добрата реализация на едно цяло поколение. Ето защо компанията си поставя амбициозната цел събитието да е само началото на един дългосрочен проект, подпомагащ навлизането на новите технологии в обучението и създаването на първите дигитални паралелки“.

Качественото образование означава формирането на дигитални умения у учениците и използване на технологиите в процеса на обучение, стана ясно по време на дискусиите. „Най-важната промяна с навлизането на новия закон за образованието е създаването и насърчаването на иновативни училища“, сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, подчертавайки, че „най-важното е инвестицията в хората и най-вече в учителите да се случва едновремено с инвестицията в училищната среда“.

Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая.

Бяха представени успешни решения като „Smart school“ на VIVACOM. Платформата на телекома включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес. „Виждаме, че децата ни вече са много активни в интернет, използват технологиите постоянно и смятаме, че е правилно техните дигитални умения да бъдат използвани в учебния процес“, сподели по този повод Мирослав Петров, главен директор “Продажби” и член на УС на VIVACOM.

Дигиталното обучение е интерактивно обучение, което се улеснява от технологията или от практтически инструкции, които спомагат за ефективно използване на технологиите. То обхваща прилагането на широк спектър от практики, включително: смесено и виртуално обучение, това се очерта като консенсусна рамка на дигиталното обучение.

Дигиталното образование обхваща или включва поне един или няколко от следните елементи или комбинация от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; анализ на обучението с помощта на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и обучение с помощта на облачно съдържание; геймификация; дистанционно обучение с присъствени срещи или изцяло дистанционно обучение; онлайн обучение и използване на отворени образователни ресурси.

България има нужда от национална стратегия за дигиталното образование с измерими цели, а развиването на уменията на учителите трябва да се превърне в основен приоритет, това се очерта в заключение като основна необходимост, за да може дигитализацията да навлезе по-масово в българското училище. Освен това, според Гергана Паси, основател на Национална дигитална коалиция: „Нужна е „позитивна дискриминация“ за учителите – иноватори“ .

Събитието се проведе в партньорство с Дигитална национална коалиция и с подкрепата на МОН и Столична община. Водещи модератори на панелите бяха  издателят на вестник „24 часа“ Венелина Гочева, основателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и Ангел Георгиев, координатор по НП „Обучение за ИТ кариера“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Коментар
Коментар
3 години

и в крайна сметка, децата го приемат, като филми и игри, не се стремят да запомнят информацията. Оценяването показва, че този тип обучение за малки деца 1-4 клас в тази си форма е абсолютно неефективно.

wewrr
wewrr
Отговор на  Коментар
3 години

Глупости бе колега.
Електронни глупости за да бъда по-точен.
Дигитално образование за да може да произведе следващото поколение идиоти, ама такива който могат да работят с определени продукти. Тъй де някой трябва да работи за да може хората с пари да изкарат още.
Пък това е добро оправдание да се хвърлят пари.

Що не дигнат заплатите на учителите та да може някой по кадърен да се съгласи да стане учител?
Учебниците (направо убиват мозъчни клетки, като че ли това им е целта. Да се замисли човек…) и цялата система/програма са под всякаква критика, ама карай да върви.

pix3l
pix3l
3 години

Още помня как даскал, за който единствената функция на Java беше да рънва Applet-и в браузъра ме оставяше редовно на поправка и твърдеше, че от мен нищо не става.
Ако и сегашните даскали са такива, промяната ще бъде от нулева до никаква. 😀