fbpx
0.8 C
София

Дневните потребители на Facebook са намалели за първи път в историята

Най-четени

От самото създаване на социалната мрежа Facebook от Марк Зукърбърг през 2003-та година, нейните дневни потребители постоянно се увеличаваха – имаше непрекъсната тенденция да се присъединяват не само нови и нови профили, но и да расте бройката на потребителите, които активно и ежедневно използват социалната мрежа. Но вчера компанията отчете за първи път в своята история спад на активните си потребители за последното тримесечие на изминалата година. Допълнително компанията изрази, че очаква и по-нисък от очаквания ръст на приходите от таргетирана реклама, което доведе до спад на акциите ѝ на фондовата борса с около 20 процента.

Този огромен рязък спад на цената на акциите на компанията доведе до унищожаването на 200 милиарда долара от нейната пазарна капитализация, което ясно показа, че корпоративното ребрандиране на Facebook в Meta не е достатъчно, за да отвлече вниманието на инвеститорите от проблемите в основния бизнес на социалната мрежа. През последното тримесечие не само растежът на новите активни потребители в социалните мрежи Facebook, Instagram и WhatsApp достигна ново плато, но и основното приложение Facebook загуби 1 милион активни потребители в Северна Америка, откъдето идва най-голямата част от приходите на компанията от таргетирана реклама. Този спад доведе до общо намаляване на ежедневните потребители на Facebook в световен мащаб, като представител на компанията официално потвърди, че това е първият спад в броя активни потребители на компанията в нейната история.

Така ежедневните потребители вече са 1,929 милиарда, което е спад от 1,93-те милиарда през предходното тримесечие. Анализаторите обясняват този спад с намаляващия интерес и уместност на социалната мрежа за младите хора. Meta не разкрива какъв е броят на потребителите на Instagram, но ежедневните потребители на всички приложения на компанията са се увеличили до 2,82 милиарда, като това е увеличени е със само 10 милиона потребители спрямо третото тримесечие.

Компанията на Зукърбърг все още продължава да бъде изключително печеливша – само през изминалата година е отчела чиста печалба от 40 милиарда долара, които идват най-вече от реклама. Но също така компанията купи милиарди от Reality Labs – подразделението, отговорно а продуктите Quest VR и софтуерните VR и AR решения. Това подразделение загуби 10,2 милиарда долара миналата година и отчете приходи от 2,3 милиарда долара – статистика, която включва продажбите на Quest и намаляването на покупките на приложения за VR. Meta все още не е разкрила броя на продажбите за Quest, въпреки че оценките на трети страни сочат броя около 10 милиона единици. По време на разговор с инвеститорите в сряда, Зукърбърг каза, че следващият VR продукт на Meta ще бъде пуснат по-късно тази година и ще бъде във „високия край на ценовия спектър“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини