fbpx
0.8 C
София

Днешните темпове на ръст на вятърната и слънчевата енергия не са достатъчни да спрат глобалното затопляне

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Производството на възобновяема енергия расте с всяка изминала година, но след сега направения анализ на темповете на ръст на вятърната и слънчевата енергия в 60 държави от целия свят, учени от Австрия, САЩ и Швеция стигнаха до извода, че почти нито една от тях не преобразува своята енергетика достатъчно бързо, за да се избегне глобалното затопляне с 1,5 и дори 2 градуса по Целзий. Пресмятането на индивидуалната скорост на ръст на чистата енергетика за отделните страни е направено за първи път.

Екип от експерти по промени на климата представи различни сценарии, при които глобалният ръст на температурата може да бъде задържан на ниво 1,5 или 2 градуса по Целзий. Повечето от тези сценарии изискват изключително бързо развитие на възобновяемата енергетика – от 1,4% световен годишен ръст на енергията от слънцето и вятъра, до 3% при по-амбициозните варианти. Но както показа новото изследване, подобни темпове на ръст никой не може да постигне.

С използването на нови математически методи за анализ състоянието на енергетиката в 60 държави от целия свят, авторите на тази научна работа изчислиха, че максималната скорост на ръста в използването на морския вятър средно е около 0,8% от използваната глобална годишна електрическа енергия. За слънчевата енергия този показател е 0,6%. Интересно е, че по-бързо от 2% за вятъра и 1,5% за слънцето, расте възобновяемата енергетика само в малки, хомогенни държави като Португалия, Ирландия и Чили.

Що се отнася до по-големите страни, то сред тях единствено Германия е успяла да постигне ръст, съпоставим с предложените сценарии. Или с други думи, за да бъдат постигнати поставените климатични цели, целият свят трябва да започне да изгражда нови зелени електроцентрали толкова бързо, колкото това прави Германия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини