Свръхмощната видеокарта за добив на цифрова валута, използвана от професионалист в тази област, консумира електрическа енергия, достатъчна за няколко дни на едно американско семейство. А добивът на криптовалута в целия свят харчи електроенергия, колкото цялата Исландия.

Днешните цифрови валути струват немалки „реални“ пари. Към днешен ден биткойнът и етериумът – двете най-разпространени цифрови валути, са близки до достигането на рекордни цени. Но добивът на криптовалута е сложен и изисква мощни ресурси, за да донесе някаква печалба.

Високата цена на криптовалутите неимоверно увеличи популярността на цифровия добив, както и дефицита на мощни графични процесори. Причина за това е предимно популярността на Ethereum. Добивът на тази криптовалута изисква мощни видеокарти. От друга страна, добивът на биткойни изисква повече електрическа енергия.

Добивът само на биткойни и етериум харчи повече енергия, отколкото държави като Исландия, Йордания или Сирия. Добивът на Ethereum харчи 4,69 TWh електричество, а добивът на биткойни – 14,54 TWh.

Тези сравнения могат да бъдат продължени: добивът на биткойни изразходва 27 пъти повече енергия, отколкото цялата банкова система VISA. Тази енергия е достатъчна за 1,25 милиона американски домакинства и т.н.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

И нека бръщолевенето за пирамиди и фараони започне сега…

Оркестър Кристали
Оркестър Кристали

Пирамиди , фараони и балъци за биткоини.

dkmi
dkmi

Етериума пада… беше над 300$ сега е малко над 200 и продължава да пада.
Иначе балъците да купуват видео карти… после следва спад на цената, след това – скок, но с повишена „трудност“ на копаене, старите видео карти вече не стават, и идва ред да купуваме нови 🙂

Витко
Витко

„Добив“ на крипто валута!?! Ццццццц!! Големи тарикати са тия образи!!

Ivan
Ivan

Свръхмощната видеокарта за добив на цифрова валута, използвана от професионалист в тази област, консумира електрическа енергия, достатъчна за няколко дни на едно американско семейство.
150W ли харчи цялото американско семейство…? Само за сравнение един хладилник харчи по 305kWh на ден a така видео карта по 3.6kW. Напревете поне малко проучване преди да пишете глупости.

Емил
Емил

Иване, Иванее, какъв е тоя хладилник където харчи 305kWh на ден. Обуздай се малко, помисли…

Err
Err

Тоя хладилник да не сте го вързали директно към АЕЦ-а 🙂

dkmi
dkmi

Алооооо…. ти у ред ли ди бре?
„Само за сравнение един хладилник харчи по 305kWh на ден“
Ебаси хладилника значи 🙂

123456
123456

Това е на година, а не на ден!

Err
Err

Възможно е 200w x 24h = 4.8 KW ако не готвят в къщи и е топло и не ползват много топла вода може и да им стигне за три дена. Въпреки че си мисля че са имали предвид за машината като цяло.
Хладилника гори 30 – 40W което на ден е приблизително 840W и то много зависи от хладилника от температурата от колко често го отваряш…

dkmi
dkmi

Ако гори 30-40W – той ги гори доакто работи, а той не работи 24 часа в денонощието.

dkmi
dkmi

Ethereum-a тръгна стремглаво надолу 🙂

:-)master-blaster(-:
:-)master-blaster(-:

Е от това по-голяма вързалка в свтовен мащаб трудно може да се направи! Напира ми да кажа „пирамида“ но не е точно защото има един реален продукт и това са видеокартите и ASIC процесорите. Обаче удара който тази глобална заблуда нанася на икономиките и на енергийния профил става все по-голям и скоро ще се изисква държавна намеса. Няма реална стойност на нито една криптовалута тъй като по същество тя разрушава принципа за себестойност на една валута – всяка монета да има номинал. Тук всяка една е по-скъпа от следващата. Защото носела информация за предходния блокчейн – и какво от това?… Виж още »