По данни на наскоро появил се доклад, половината от компаниите, които са станали жертви на рансъмуер атаки са били атакувани повторно. Това става ясно от изследване на компанията, осигуряваща интернет защита Druva. Документът се базира на анкета сред над 830 IT специалисти от целия свят.

80% от анкетираните професионалисти споделят, че наблюдават увеличение на рансъмуер атаките, като половината от участниците в анкетата, станали жертва на успешна атака споделят, че са станали обект на такава и след това. Макар и доставянето на рансъмуер посредством техники от социалния инженеринг в имейл писма към крайните точки да съставлява по-голямата част от векторите за атака, една трета (33%) от тях са насочени директно към компрометиране на сървърите на компанията и 7% към облачните приложения. Най-често, успешната атака компрометира различни по тип устройства – в 70% от случаите, а в 40% от случаите, на IT отделите са им нужни повече от два часа, за да засекат заплахата. Положителното тук е, че 82% от анкетираните споделят, че са разполагали с работещи бекъп сценарии и са минимизирали щетите от атаките.

Пълните разкрития в доклада, разглеждащ състоянието на рансъмуер сцената през последната година, Annual Ransomware Report, може да прочетете тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари