Новопоявил се доклад на Центъра за бизнес и човешки права към Стърн сентър (Нюйоркски университет) обвинява Facebook и други социални мрежи, че пренебрегват важността на модерирането на съдържанието, което се публикува в техните платформи, като използват за тази цел външни компании.

Излезлият в понеделник доклад заявява, че модерацията представлява важна част за всяка една подобна компания и че те не само трябва да престанат да делегират правата за това на други компании, но трябва да увеличат екипите и подобрят работните условия за модераторите. В центъра на проучването са поставени именно Facebook, като се заявява, че 15 000-те служители, основно представители на други компании са недостатъчни. Facebook трябва да увеличи поне двойно това число на преглеждащи информацията и трябва да се справя сама с този проблем.

Според създателите на документа, стратегията за постоянен растеж на Facebook е довел до генерирането на толкова огромно по обем съдържание, че бройката от 15 000 изглежда неадекватна на този фон, докато в същото време, тези, които извършват тази дейност са ниско заплатени и работят в извънредно предизвикателна среда. SiliconAngle привеждат, че модерирането на съдържание за страниците на Facebook вече неведнъж е определяно като най-лошата работа в IT сектора. Този май, Facebook се съгласи да плати над $52 милиона за компенсация за различни психични разстройства, които са споходили модераторите именно вследстие на тяхната работа. От компанията обещаха да подобрят условията на труд и да започнат да предлагат професионална помощ на сегашните и бъдещите им екипи.

Пълният текст на документа може да видите тук (pdf).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари