fbpx
11.7 C
София

Документи на CFTC с нови разкрития как са харчени парите във FTX – частен банкомат на SBF и компания

Най-четени

На 11 ноември криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрид и свързаните с нея компании подадоха молба за защита от фалит по член 11 в САЩ. Малко след това той тръгна на медийна обиколка, като заяви на обществеността, че не знае напълно дълбочината на случващото се в компанията му. Както и какво се случи със средствата на клиентите. 

Но искът, подаден от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), твърди друго. 

Без клиентите да знаят, Alameda – търговското и инвестиционно звено на борсата – е посягала към фиатни депозити на клиенти и техни цифрови активи. И то от самото създаване на FTX, според неотдавнашната жалба.

Това е било в разрез с условията за ползване на FTX, но все пак се е случило.

Миналата седмица двама от сътрудниците на Банкман-Фрид – Каролин Елисън, главен изпълнителен директор на Alameda, и Гари Уанг, съосновател на FTX и бивш главен технологичен директор – се признаха за виновни по обвиненията в измама. Съгласиха се да сътрудничат на федералните власти. В признанията си те разкриха, че съзнателно са мамили клиенти – и са го правили под ръководството на самия Банкман-Фрид. 

Важното за последното разкритие е, че твърдението на основателя на FTX, че не е знаел за случващото се в компанията му, се оспорва категорично.

По-долу са представени ключови подробности от констатациите на CFTC:

FTX първоначално стартира през май 2019 г., Клиентите, които искаха да депозират фиатни средства, трябваше да преведат парите си по банкови сметки, собственост на Аламеда. Поне част от тях са регистрирани в дружество, наречено North Dimension, дъщерно дружество на Alameda. 

CFTC твърди, че името умишлено не е било идентифицирано със сестринското дружество. 

Единствената възможна публична следа от North Dimension е уебсайт, на който има страница „За нас“ с един-единствен параграф:

North Dimension Inc е компания за финансови услуги. Ние използваме десетилетия опит от Уолстрийт и Силициевата долина, за да предоставяме зрели и стабилни услуги за управление на фондове, ликвидност и обработка на плащания. Ние внасяме усъвършенстваността, която всички очакваме от основните финансови институции, в сферата на криптовалутите.

Когато тези депозити постъпват в сметката, те никога не са били отделени от собствените средства на Аламеда. Депозитите на клиентите са били регистрирани във вътрешната счетоводна система на FTX под името на сметката „[email protected]“. 

CFTC установява, че Alameda е използвала тези средства за търговия, инвестиции и участие в отпускане и вземане на заеми. 

Едва през август 2020 г. FTX открива своя собствена банкова сметка. Но депозитите на клиентите, които преди това са били държани в сметките на Alameda, никога не са били прехвърлени в новата сметка, според жалбата.

След като двете юридически лица отделили сметките си, Alameda все още имала достъп до нови клиентски депозити, които отиват директно в борсата. Това ставало чрез серия от кодирани команди, една от които била почти неограничена кредитна линия. По-конкретно, Alameda може да взема заеми от FTX в размер, достигащ десетки милиарди долари. Това позволява на търговското дружество да извършва транзакции, без да разполага с наличните средства по сметката си. 

Освен това, за разлика от други клиенти на борсата, Alameda не е била обект на „автоматична ликвидация“.

Процес, при който позициите ви се продават автоматично, ако сметката ви с ливъридж падне под определено ниво. 

CFTC заявява, че под ръководството на Банкман-Фрид, Уанг е създал кода, който е позволил на Alameda достъп до парите на FTX и изключение от ликвидация. Междувременно Елисън е правила измамни публични изявления за разделянето на операциите между Alameda и FTX.

Alameda също така е взела големи заеми, в размер на милиарди, от външни платформи за кредитиране и кредитни линии от банки. 

Някои от заетите капитали на Alameda са използвани за неликвидни инвестиции, като например дългосрочни дялови участия в дружества за цифрови активи. Когато през май т.г. криптофирмите започнаха да се сриват, външните заеми на Alameda бяха изискани. Под ръководството на Банкман-Фрид средствата на клиентите на FTX са използвани за покриване на дълга. 

Дългът на Аламеда към FTX достигна приблизително 8 млрд. долара.

По това време Банкман-Фрид публично уверяваше инвеститорите, че най-лошото от кризата с ликвидността на криптопазара вероятно е преминало. Той също така заяви, че разполага с „няколко милиарда“ долара, за да подкрепи изпитващи затруднения фирми, които биха могли да дестабилизират пазара на цифрови активи.

CFTC обаче твърди, че целта на придобиванията е била отчасти да получи достъп до допълнителен капитал, за да запълни дупката в собствената си борса. И по-конкретно средствата на клиентите. 

В стремежа си да прикрие дупката, Банкман-Фрид е помолил ръководството на FTX да прехвърли задълженията на Alameda в сметка-призрак. 

Сметка, която той нарича „сметката на нашия корейски приятел“ и/или „странната корейска сметка“.

CFTC твърди, че това е имало за цел да прикрие големите задължения. 

До септември изглежда, че Банкман-Фрид се е примирил с бъркотията, която е предизвикал с Аламеда. В един вътрешен документ той пише, че обмисля да я закрие. В началото на писмото се казва: 

Започнах да мисля за това едва днес, така че все още не съм го проверил много. Мисля, че може би е време Alameda Research да бъде закрита. Честно казано, вероятно беше време да го направя още преди година.

Стана ясно също така, че бляскавите рекламни и спортни кампании са били финансирани с депозити на клиенти. Освен това CFTC смята, че Банкман-Фрид, родителите му, заедно с някои служители, са използвали средства на клиентите и за закупуване на луксозни недвижими имоти, частни самолети, лични заеми и политически дарения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини