Считано от 1 януари 2018 година, в САЩ всички транзакции с криптовалути, включително вътрешният обмен на криптовалути, ще бъдат облагани с данъци.

Съответните поправки в данъчните закони внесе президентът на САЩ Доналд Тръмп. Информацията е на Bitcoinist.

Новите поправки променят алинея 1031(а) параграф 1 от раздела на Данъчния кодекс на САЩ, засягащ изключенията от типа „подобен обмен“, позволяващи на инвеститорите да разменят сходни активи, без да предизвикват данъчно събитие. Този параграф даваше на американците възможност да обменят произведения на изкуството, недвижими имоти и други, без да плащат данъци.

Криптовалутите вече не попадат в този параграф. Още от 2014 година притежателите на криптовалути трябваше да плащат данък върху прираста на капитала, но само при обмен на криптовалутата на обикновени пари. Сега този данък ще се плаща и при обмен на една криптовалута с друга. Освен това, криптовалутата, съхранявана по-малко от година, попада в стандартния американски ЗДДФЛ с прогресивна скала от 10% до 37%. Цифровите токени, съхранявани над една година се облагат с 24% данък върху дългосрочния прираст на капитала.

Новите поправки оставят изключенията от алинея 1031 единствено за недвижимата собственост, което премахва криптовалутите от изключенията за данъчно облагане. Това означава, че за всяка операция между криптовалутите, като например обмен на биткойн на лайткоин, ще трябва да се плаща подоходен данък.

От друга страна, засега не се знае дали анонимните по определение криптовалутни инвеститори ще изпълняват закона и ще плащат данъци. Според информацията на данъчното управление на САЩ, за периода от 2013 до 2015 година данъци за операции с биткойни са заплатили само около 1000 души.

Крайният резултат е, че от следващата година всички сделки с криптовалути ще бъдат облагани, с което ще се сложи края на една от най-удобните вратички за избягване на данъчно облагане. Тази промяна е значителен удар върху инвеститорите в криптовалути.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари