fbpx
6 C
София

Допаминовото гладуване: нова тенденция в Силициевата долина

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Един единствен пост на калифорнийски психолог породи нова мода за ограничаване на времето, проведено с компютърните устройства.

Съвременната икономика се гради преди всичко на изграждането на определени зависимости. Това не са само местата за бързо хранене, но се отнася и за информацията. Така например средностатистическият американец по 11 часа на ден разглежда социални мрежи или гледа сериали на мобилното си устройство. Калифорнийският психолог Камерън Сепах (Cameron Sepah) е уверен, че това не е нормално.

През месец август тази година доктор Сепах публикува в своята LinkedIn страница пост за „допаминовото гладуване“ – методика, която той използва за управление на различните зависимости. Постът за съвсем кратко време бе прочетен над 100 000 пъти и предизвика няколко хиляди коментара.

Идеята е следната: времето, прекарано в четене на Facebook, Reddit и Instagram пренастройва работата на мозъка.

Неограниченото консумиране на информация предизвиква непрекъснатото производство на допамин – невромедиаторът, който отговаря за мотивацията и удовлетворението.

С времето мозъкът свиква с повишеното ниво на допамин и за получаване на същия ефект е необходимо още повече време в социалните мрежи. Така се формира зависимост. Едновременно с това се намалява концентрацията на вниманието, способността за управление на емоциите и радостта от обикновените неща.

Сепах предлага преразглеждане на консумацията на информационни технологии по такъв начин, че мозъкът да има време да се отвлече от всичко това, да си почине и да се „презареди“.

Но в Силициевата долина идеята за допаминовото гладуване бе доведена до крайност от някои хора, които дори започнаха да избягват разговорите с приятели, за да не си повишат нивото на допамина.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Скитника Еврейн
Скитника Еврейн
2 години

За допамина и информацията – разбрахме , а чалгата какво предизвиква ?

Радослав
Радослав
Отговор на  Скитника Еврейн
2 години

Пусни Българска народна музика на развален виещ касетофон, и ще разбереш.

евреИн, ако нямаш нищо против
евреИн, ако нямаш нищо против
Отговор на  Скитника Еврейн
2 години

Все пак, най-интелигентната нация сме, не ни отива да пишем с грешки 😉 Ефектът на чалгата зависи от конкретната личност. При нормални хора предизвиква възбуда на блуждаещия нерв, т.е. напъни за повръщанe. А при лица с латентна (или явна) хомосексуална ориентация ефектът е аналогичен на мануалната стимулация на простатата. Или, да си го кажем по народному – под звуците на любимата си гнус (защото това не е музика) чалгарят изпитва дълбоко удовлетворяващо чувство, все едно надарен негър му го нацепва мощно отзад без вазелин. При кифлите – чалгарки усещането е като че ли негрото след като им се е източило… Виж още »

д-р Събева
д-р Събева
Отговор на  евреИн, ако нямаш нищо против
2 години

Лелеее ?
Това явно може да го опише само човек, който го е изпитвал лично… и то многократно

ювиги
ювиги
Отговор на  д-р Събева
2 години

доктор дулитъл…..хаахахахах

Мангалата
Мангалата
Отговор на  д-р Събева
2 години

Сърбева, завиждаш ли…завиждай!

д-р Събева
д-р Събева
Отговор на  д-р Събева
2 години

Чудя се защо имам толкова минуси… И то за коментар на толкова вулгарен пост ?
Явно самооприличаването с коментара е много голямо сред четящите форума…

Марксизмът изкърти България
Марксизмът изкърти България
Отговор на  евреИн, ако нямаш нищо против
2 години

Това, че сме „най-интелигентната нация“ е комунистически мит. Фактът, че го казваш говори, че най-вероятно ракиено-салатените ти близки са ти го казали и живееш в някой по-малък град или село и си изолиран от цивилизацията, но за сметка на това служиш на социалистически догми и митове. Точно обратното, Българите водят в момента най-лошите класации в ЕС по отношение на броя на книги, които прочитат на година, по отношение на функционалната грамотност, познанието на официалния език при младежите, оценките получени при външно точково оценяване. Още един друг мит – грамотността на Българите по времето на социализма. Говори се колко са били… Виж още »

до изкъртения "Българин"
до изкъртения "Българин"
Отговор на  Марксизмът изкърти България
2 години

Ако прочетеш още веднъж коментара ми и към кого е адресиран (а може и още няколко пъти да са ти нужни), има вероятност да схванеш, че имам предвид „ние, евреите“, а не „ние, българите“…

Палуестиниец
Палуестиниец
Отговор на  до изкъртения "Българин"
2 години

Израел е на 12 място по интелигентност.
Добре е да има яснота със статистиката преди да се правят гръмки изявления

мръсен долен чифут
мръсен долен чифут
Отговор на  Палуестиниец
2 години

Приятелю палестинец, статистическо изслдване на интелигентността на отделните народи не съществува. И не е възможно да бъде направено. Защото няма как да бъде подбрана безпристрастно представителна извадка. И няма как да уточниш колко от представителите на различните народи в извадката всъщност са… евреи 🙂 За информация – самото понятие „коефициент на интелигентност“, както и методиката за определянето му, са създадени от психиатъра Ханс Айзенк. Който познай какъв е… 😉

Палустиниец
Палустиниец
2 години

„започнаха да избягват разговорите с приятели“
Тази глупост откъде пък дойде ?
Кои са тези, които са започнали да избягват разговорите с приятели ?

Накафето с Галата превзе и този сайт ???

ювиги
ювиги
2 години

зле обощено общо взето….все пак е превод все пак….

Нови ревюта

Подобни новини