Доставките на „умни“ колони са се увеличили с над 800%

0
22

През второто тримесечие на 2017 година, на световния пазар са доставени 4,2 милиона смарт-колони с функцията за виртуален персонален асистент (Virtual Personal Assistant, VPA), съобщава анализаторската компания Futuresource Consulting. Анализаторите посочват, че на годишна база доставките са се увеличили с 843%. Очаква се, че и през третото тримесечие на пазара ще бъде регистрирано огромно увеличение.

От гледна точка на разработчиците, на пазара доминира Amazon с дял от над 90%. Въпреки това, сегментът на „умните“ колони се проучва и от други разработчици на системи за гласов контрол, като Apple, Google и Microsoft, така че анализаторите очакват засилване на конкуренцията в бранша.

Сред регионите с най-голямото разпространение на „умните“ колони са САЩ и Великобритания. Според оценки на Futuresource, проникването на тези устройства в посочените страни е съответно 6% и 3%. Също така се отбелязва, че смарт-колоните постепенно се разпространяват и в други държави – Германия, Китай и Южна Корея.

Проучването на Futuresource сред потребителите показва, че собствениците на VPA-високоговорителите са доволни от своите устройства. В САЩ 46% от собствениците се възползват от тях ежедневно.

По-рано анализатори от Gartner споделиха прогноза, която предвижда, че до 2021 г. световните разходи за закупуване на „умни“ високоговорители ще надхвърлят 3,5 млрд. долара, а през 2016-та показателя е бил на нивото от само 720 милиона долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за