fbpx
-6.2 C
София

Sonos обвини Google, че блокира използването на няколко гласови асистента в умните колони

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Sonos, известен със своята аудиотехника, е разработил системата Concurrency (буквално – „паралелизъм“), която позволява на два или повече гласови асистента да работят в един смарт-високоговорител. Сега компанията се оплака, че работата трябва да бъде спряна заради Google.

Системата Concurrency позволява на Google Assistant и Amazon Alexa да работят едновременно на едно и също устройство. „Днес Sonos продава високоговорители, които ви позволяват да избирате между Alexa и Google, но само един асистент може да работи – трябва да изключите единия, преди да използвате другия. В демонстрационната версия на Concurrency не се изисква нищо друго, за да разговаряте с всеки от асистентите, освен да назовавате неговото име“, споделя впечатленията си от тестовете изданието Washington Post.

Основната идея е, че всеки асистент се справя по-добре с различни видове задачи, интегрира се с различни домашни устройства и възприема различен подход за защита на поверителността и гарантиране на сигурността на данните. Например, ако потребителят не иска компанията да събира твърде много данни за системата умен дом, Alexa води регистрите на случилото се само в дадена стаята, преди потребителя да влезе и изтрие данните, а Google не съхранява историята на използване на устройствата на трети страни. Известно е, че Sonos работи по идеята поне от 2017 г.

Докато Amazon поддържа кръстосаното използване на умните асистенти, Google е изключително хладен за идеята. По-специално, споразумението за разпространение изрично гласи, че асистентът на компанията трябва да бъде „единственият AI с общо предназначение“ в устройството.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията е силен защитник на оперативното взаимодействие, откритостта на екосистемите на умния дом и способността за създаване на работна група за разработване на общи стандарти. Google стана един от най-активните членове на тази група. В същото време, Кастанеда отбеляза: „Оперативната съвместимост продължава да бъде приоритет за нас, но ние също искаме да се уверим, че потребителите имат положителен опит с нашите продукти и че ние защитаваме тяхната конфиденциалност.

Сега Sonos обвинява Google за клониране на „многопространствената“ технология за използване на умните колони – твърдение, което Google решително отрече. Също така Sonos изглежда работи върху собствен гласов асистент, който няма нищо общо с внедряването на Google Assistant и Alexa. На теория, Concurrency може да служи като мост за свързване на множество устройства за умен дом в една екосистема и да направи Sonos говорителите по-полезни за потребителите. Все още обаче не е известно дали компанията ще позволи на своите партньори да постигнат това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини