fbpx
5 C
София

До какво могат да доведат авариите в Северните потоци

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В началото на седмицата, на 26-ти септември, бяха публикувани редица съобщения за едновременното възникване на аварии в престояващите газопроводи Северен поток-1 и Северен поток-2. Започнаха да се изказват мнения, че това е в резултат от диверсия, и че последствията от тези инциденти ще са изключително тежки както за Русия, така и за Европа.

Този понеделник датската енергийна агенция съобщи за изтичане на природен газ в една от двете тръби на газопровода Северен поток-1 в датската част на Балтийско море в района на остров Борнхолм. Датските морски власти веднага обявиха за забранена зоната в радиус пет морски мили от тръбопровода. Малко по-късно операторът на Северен поток-1 Nord Stream AG съобщи за голям спад в налягането и в двете линии на тръбопровода. Нямаше информация какви са причините за възникналите аварии.

Забранената зона

„Регистрираното в резултат от изтичането на природен газ рязко падане на налягането в двете линии на тръбопровода Северен поток-1 предполага, че херметичността на газопровода е нарушена чрез физическа повреда на тръбите“ – съобщи на следващия ден Nord Stream AG.

Компанията добави, че местоположенията на двете предполагаеми повреди са определени и се намират на североизток от остров Борнхолм в шведската и датската изключителни икономически зони.

Nord Stream AG заяви, че използва всички налични ресурси за колкото се може по-бърз анализ и оценка на повредите, което ще направи съвместно с местните власти.

„Засега не е възможно да се каже със сигурност кога ще може да се възстанови работоспособността на газопровода“ – бе официалното съобщение на компанията. „Започваме разследване, което ще установи причините за възникването на инцидента.

Изданието Tagesspiegel съобщи, че германското правителство предполага, че линиите на тръбопровода е възможно да са повредени от целенасочен саботаж. Случилото не може да се обясни с нищо друго.

Германското правителство започна да работи върху две версии за извършването на подобен саботаж. Първа: диверсията може да е извършена от украинските военни сили или от сили, които са по някакъв начин свързани с Украйна, като едно от възможните обяснения за подобно нещо е Украйна да иска доставките на природен газ за Централна Европа да става единствено през нейната територия или през тръбопровода Ямал-Европа, който преминава през Полша. Според втората версия, саботажът е извършен от Русия, за да обвини Украйна за случилото се. Крайната цел може да е задълбочаване на енергийната криза и още по-голямо покачване цените на природния газ, съобщи изданието Tagesspiegel.

След повреждането на Северните потоци руската ФСБ от своя страна започна разследване на възможен акт на международен тероризъм. Информацията е на Генералната прокуратура на Русия, която я публикува вчера, 28-ми септември.

Както Северен поток-1, така и Северен поток 2 минават по дъното на Балтийско море. Газопроводът Северен поток-2 е изряден и зареден с газ, но не работи, тъй като германското правителство спря пускането му в експлоатация. Чрез Северен поток-1 Газпром доставяше на Европа 167 милиона кубически метра газ на денонощие. На 14 юни Газпром намали доставките до 100 милиона кубически метра на ден, а след това – до 67 милиона кубически метра. На 11-ти юли тръбопроводът беше затворен за планов ремонт, на 21-ви юли бе пуснат, но само с 40% капацитет (същите 67 милиона кубически метра на ден). На 25 юли концернът обяви ново намаление до 33 милиона кубически метра на ден, което е 20% от планирания обем. На 31-ви август доставките чрез Северен поток-1 бяха напълно спрени, според Газпром, за да се поддържа единственият останал работещ газопомпен агрегат.

На 2-ри септември подаването на природен газ трябваше да бъде възстановено, но Газпром съобщи за изтичане на масло от една от ремонтираните от Siemens газови турбини. Siemens каза, че това е незначителен проблем, който може да бъде оправен за няколко минути, но природният газ в Северен поток бе спрян за неопределено време.

Да напомним, че основният елемент на компресорната станция е апаратът за помпане на газа, който инжектира природен газ в тръбопровода. Задвижването на този апарат става с помощта на същия природен газ, който тече по тръбите. Тоест, това на практика е газова турбина – двигател, който за да работи, като гориво използва природен газ. Именно Siemens е лидер в производството на подобни турбини. Известно е, че това са усъвършенствани авиационни газови турбини, които са променени по такъв начин, че имат рекордно висок Коефициент на полезно действие. Но Русия не може да ги произвежда.

Диверсията

Този понеделник шведските сеизмолози регистрираха два взрива по линиите на тръбопроводите Северен поток-1 и Северен поток-2.

Кремъл съобщи, че е сериозно обезпокоен от падането на налягането и разрушенията в линиите на Северните потоци. Информацията съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От своя страна председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че сега най-важното е разследването на инцидентите, за да станя ясна причината за тези събития. Тя каза още, че всяко преднамерено нарушаване на действащата европейска енергийна структура е неприемливо и ще предизвика решителни ответни мерки.

Руската страна, в лицето на експерта от Финансовия университет и Фонда за енергийна безопасност Станислав Митрахович заяви, че има някаква вероятност случилото се да е свързано с некачествено строителство, само че това става едновременно в трите линии на газопровода, при това почти на едно и също място. Логично е да се предположи, че това е някакво мащабно външно въздействие – сблъсък на някакъв подводен обект с газопровода или умишлен саботаж. Руският експерт е на мнение, че е напълно възможно газопроводът да бъде повреден чрез взрив, още повече, че там дълбочината не е голяма.

Всеобщото мнение на експертите е, че засега няма голяма вероятност за възникването на техногенна катастрофа, но трябва да се изчакат резултатите от започналото разследване.

Но идеята за осъществена диверсия започна да се налага. Именно сега започва есенно-зимният отоплителен сезон, Северен поток-1 не работи и явно няма да може да започне да работи през този сезон, понеже нито една страна не иска да подаде ръка на другата. Ако зимата се окаже студена и Северен поток-1 не работи заради газовите турбини на Siemens, при влошената икономическа ситуация, в Европа може да се очаква засилването на натиска от страна на обществеността и бизнеса върху европейските регулаторни органи да започнат възможно най-пълноценното използване на Северен поток-2. Но след тази твърде странна авария, след която и Северен поток-2 спря да работи, тази опция е вече невъзможна. Кой има полза от това?

Преди да се отговори на този въпрос трябва да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва с участието на водещи специалисти в тази и други области, които навярно в момента разглеждат мястото на случилото се и съвсем скоро ще съобщят дали има следи от взривно устройство или става дума за нещо друго. Но с всеки изминал час ситуацията се нажежава, понеже в тръбите навлиза солена морска вода.

Колко време би отнел ремонтът

Аналитиците в тази област заявиха, че ремонтът на газопровода може да бъде направен за не по-малко от един месец. Само че в сегашната геополитическа ситуация той е на практика невъзможен.

Германските специални служби предполагат, че трите линии на Северен поток-1 и Северен поток-2 навярно завинаги ще останат безполезни., съобщи на 28-ми септември изданието Tagesspiegel. Службите са категорични, че ако ремонтът не бъде направен колкото се може по-бързо, в тръбопровода ще влезе твърде много солена вода, която ще предизвика  необратима корозия.

Руските експерти потвърдиха, че ремонтът би отнел около месец, само че са необходими съвместни и съгласувани действия между Русия и европейските страни.

Има и съвсем крайни мнения.  Митрахович каза още, че от технологична гледна точка ремонтът на газопровода няма да отнеме много време. Главното е кога ще започне този ремонт.

„При сегашната ситуация, когато чуваме, че се говори за ядрена война, за какъв ремонт на някакъв си газопровод може да става дума? Никой няма да се захване с това“ – допълва специалистът.

Русия има ли полза от тези аварии

Различните аналитици не виждат какъв интерес би имала Русия от хипотетичното взривяване на Северен поток. По принцип, ако РФ искаше да засили газовия натиск върху Европа можеше просто да спре доставките през Украйна и да прекрати подаването на природен газ към Латвия. Страната няма очевидна полза да троши своето собствено имущество. Тази твърде вероятна диверсия явно има за цел да се засили до максимум ескалацията на напрежението между Русия и Европа.

„Случилото се и изтичането на газ се разследват. Нашата първоначална информация е, че тези аварии наистина са причинени от някаква диверсия, от някакъв саботаж. Но това е съвсем първоначална информация, която още не е потвърдена“ – отбеляза Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Но ако това се потвърди, то очевидно не е в ничий интерес“.

Цената

Руските специалисти заявиха пред медиите, че тръбопроводът Северен поток-2 е бил запълнен с технически газ с обем 300 милиона кубически метра при достигнато работно налягане на природния газ. Той е бил в пълна готовност веднага да започне да доставя газ, стига Европа да бе разрешила това. Обемът на техническия газ във всяка една от линиите на газопровода е от около 150 милиона кубически метра, което означава, че загубите на природен газ от трите линии на газопровода възлизат на около 450 милиона кубически метра.

Цената на този природен газ възлиза на около $750 милиона – такава е цената на този газ на европейската борса и европейските хъбове. Но това е пазарната цени и за Газпром реалната загуба е от 15 до 20 пъти по-ниска.

Събитията се развиха и продължават да се развиват много бързо. В сряда датските експерти прогнозираха, че запълненият с природен газ газопровод ще остане съвсем празен до края на седмицата.

Допълнение: късно снощи службата за национална безопасност на Швеция съобщи, че държавата изцяло поема разследването на всички събития, свързани със Северен поток.

„Престъплението, което започнахме да разследваме, е груба диверсия. Разследването се води от Службата за национална безопасност на Швеция, понеже става дума за изключително сериозно престъпление, което до голяма степен засяга и интересите на Швеция. Ние не изключваме възможността зад това да стоят чуждестранни сили“ – се казва в съобщението за пресата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини