fbpx
22.3 C
София

Северен поток спира да подава руски газ понеже турбините на Siemens попадат под наложените санкции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В края на тази зима обърнахме внимание на задаващата се изключително сериозна енергийна криза, както и върху това, че в края на 2021-ва година Европа се сблъска с безпрецедентно високата цена на природния газ. В същото време в енергийния сектор възникнаха сериозни проблеми, до голяма степен поради изчерпването на язовирите предимно заради настъпилите промени в климата. Отново да напомним, че водноелектрическата енергия е важен източник на електроенергия в редица европейски страни. Всичко това може да доведе до мащабна енергийна криза, която сериозно ще засегне индустрията и населението.

Поредната стъпка към приближаването на тази криза може да стане спирането на магистралния газопровод между Русия и Германия, известен като „Северен поток“. Към днешен ден неговата мощност е намаляла над два пъти. На 15-ти юни Газпром съобщи, че се е наложило да бъде спряна едната турбина, в резултат от което обемът на изпомпване намаля с повече от 40%. На следващия ден компанията беше принудена да спре втората от общо четирите си турбини. В резултат на това обемът на изпомпване спадна от 167 милиона кубически метра на 67 милиона кубични метра на ден. Но защо турбините не се ремонтират, а престояват и защо изобщо са необходими? Нека се спрем малко по-подробно.

След ремонта газовите турбини на Siemens не могат да бъдат върнати в Русия

Къде точно се използват турбините на Siemens?

Много хора си представят един магистрален (главен) газопровод просто като тръба с голям диаметър, която доставя газ от точка А до точка Б. От една страна това си е така. Но единствено една тръба съвсем не е достатъчна за изпомпването на природния газ. Необходимо е да се осигури неговото филтриране, определена температура и най-важното: точно определено налягане в системата. За да се постигнат тези цели се използват компресорни станции.

Работните параметри на компресорната станция определят режима на работа на газопровода – налягането, обема на изпомпване и т.н. С други думи, компресорната станция е управляващият елемент в комплекса от структури, включени в системата на магистралния газопровод.

Основният елемент на компресорната станция е апаратът за помпане на газта, който инжектира природен газ в тръбопровода.Задвижването на този апарат става с помощта на същия природен газ, който тече по тръбите. Тоест, това на практика е газова турбина – двигател, който за да работи, като гориво използва природен газ.

Газовите турбини се използват в компресорните станции, за да осигурят необходимото налягане в тръбите на газовата магистрала

Защо именно газови турбини се използват за изпомпването на природния газ? Предимно защото те не изискват допълнително гориво. Освен това те са практични и ефективни. Само че през изтеклите 30 години Русия изгуби технологиите за производство на газови турбини с много висока мощност и няма възможност да създава нови. Siemens от друга страна направи солидни инвестиции за изследвания и създаване на нови технологии в тази област и вече е една от водещите компании в тази сфера.

Още преди няколко години Siemens стана един от световните лидери в производството на газови турбини. Освен това газовите турбини, използвани за газопровода „Северен поток“, са произведени в специализирания завод на Siemens в Канада. Според наличната информация, това са значително усъвършенствани авиационни газови турбини, които са променени по такъв начин, че имат рекордно висок Коефициент на полезно действие.

Газопроводът „Северен поток“ е на път окончателно да спре

Газовите турбини, както всяко друго техническо оборудване, имат собствен ресурс, като с течение на времето те започват да отказват и сега точно това се случва в главната компресорна станция. Оказа се, че това оборудване е в експлоатация от над десет години, нещо което официално бе потвърдено от Газпром. Според представителите на тази компания сегашното спиране на турбините се дължи на невъзможността за продължаване на тяхната безопасната работа. За да може газопроводът да да продължи да работи е необходимо периодичното техническо обслужване и капитален ремонт на оборудването, което в случая са газовите турбини на Siemens.

Газовите турбини на Siemens са работили без прекъсване в продължение на десет години и сега имат нужда от техническо обслужване, капитален ремонт и настройки

Сега стана ясно, че техническото обслужване на тези турбини може да се извършва единствено от компанията, която щя е произвела – тоест, заводът в Канада. Едната турбина наистина бе изпратена в Канада, но след ремонта не бе върната оттам. Изданието Berliner Zeitung съобщи, че Siemens не може да върне турбината на Газпром заради наложените от Канада санкции срещу Русия.

„В момента Siemens Energy не може да достави ремонтираните газови турбини на клиента – тоест, на Газпром. На този фон ние информирахме правителствата на Канада и Германия и работим върху жизнеспособно решение“, каза говорителят на Siemens.

Списъкът със санкции срещу Руската федерация беше разширен и Канада се включи в началото на месец юни тази година. Наложени бяха ограничения за 28 вида дейности, включени бяха някои нефтени и газови компании. Под въпрос е и съдбата на втората турбина. Според Bloomberg, тя вече също се нуждае от техническа поддръжка, но заради наложените санкции не може да бъде изпратена в чужбина. Предполага се, че в нея е заложено автоматично спиране след като сензорите отчетат прекалено голямо износване и тогава „Северен поток“ също ще спре.

Заради газовите турбини „Северен поток“ може да спре съвсем скоро

Навярно много хора се питат защо всъщност Siemens изпраща своите газови турбини в Канада? Според същия официален говорител на германската компания. единствено специализираният завод в Монреал може да ремонтира това оборудване. По технически причини никой друг не разполага с необходимата техника и не може да ремонтира и калибрира тези газови турбини.

Наистина ли ще спре „Северен поток“?

Bloomberg допълва, че германската енергийна компания Uniper SE вече е получила 25% по-малко природен газ, отколкото е фиксирано в договора между двете страни. Очевидно е, че в съвсем близкото бъдеще ситуацията значително ще се влоши и Германия ще започне да получава все по-малко газ, а това ще се отрази на целия Европейски съюз и разбира се, и на нас.

Според различните анализатори, ако проблемът с ремонта на турбините за „Северен поток“ не бъде съвсем скоро решен, то това ще доведе до пълното спиране на този мащабен проект. Анализите показват, че това е твърде вероятно да доведе до катастрофа за Германия. Освен това, спирането на „Северен поток“ ще засегни и някои други държави, Италия например, ще остане с 15% по-малко газ от необходимото. Това бе потвърдено от енергийната компания Eni. В анализа за България нищо не се казва.

Пазарът веднага реагира на така създалата се ситуация относно „Северен поток“ и цената на природния газ поскъпна, което ние навярно ще усетим след около един месец. Изданието The Wall Street Journal съобщи, че по този начин производителите ще изгубят възможността да се конкурират на глобалния пазар. А тази ситуация може да доведе до възникването на продоволствена криза.

Но „Северен поток“ е едно, а развитието на новите технологии – съвсем друго. С разпространението на технологията за използване на втечнен природен газ, тази суровина вече може да се купи навсякъде по света. Според статистиките, към 2021-ва година делът на Руската Федерация в световния добив на природен газ възлиза на 16,6%, като износът на природен газ на глобалния пазар е същите 16,6%. Това никак не е малко, но не може да се каже, че е критично в световен мащаб. Ако руският газ изцяло бъде изтеглен от световния пазар, цените разбира се, ще скочат, но това ще стимулира различните държави да направят сериозни инвестиции в ускореното разработване на нови газови находища в целия свят.

Да не забравяме, че България също има шистов газ, добивът на който засега не е икономически изгоден, но ако цената на руския газ сериозно се вдигне, може да се окаже по-изгодно използването на шистов газ. Едновременно с това могат да се развият технологиите за по-ефикасно и икономично използване на ресурсите. След няколко години ситуацията ще се успокои, дефицитът ще бъде преодолян и цените ще тръгнат надолу.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини