До три години Китай спира използването на чуждестранни компютри и софтуер

2
935

Правителството на Китай се разпореди до три години държавните учреждения и обществени организации тотално да се откажат от използването на компютри и програмни продукти, създадени извън пределите на страната. Информацията е на Financial Times.

Първи ще бъдат заменени софтуерът и компютрите произведени от компаниите HP, Dell и Microsoft. Вместо тях правителството нарежда да се използва техниката на китайската компания Lenovo.

Според анализите на различните агенции, това означава, че трябва да бъдат замени над 20 и дори 30 милиона компютри. Процесът ще протича постепенно: плановете са през 2020 година да бъдат подменени 30% от чуждите компютри, а през 2021 година – около 50%. През 2022 година всичко трябва да приключи и да бъдат подменени останалите 20%.

Financial Times отбелязва, че тази мярка е част от голямата правителствена компания за развитие на собствени компютърни технологии и тоталното намаляване на зависимостта от чуждестранните компании, като всичко това се случва на фона на забраната на САЩ за използване на компютърното оборудване на Huawei и ZTE в Америка.

Да си припомним, че през месец август миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който забрани на правителствените компании да използват оборудването на Huawei, както и на още една китайска компания – ZTE. А Huawei бе включен в черния списък на САЩ и няма право да използва американски софтуер, хардуер и технологии.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

‘Πpaвитeлcтвoтo нa Kитaй ce paзпopeди дo тpи гoдини дъpжaвнитe yчpeждeния и oбщecтвeни opгaнизaции тoтaлнo дa ce oтĸaжaт oт изпoлзвaнeтo нa ĸoмпютpи и пpoгpaмни пpoдyĸти, cъздaдeни извън пpeдeлитe нa cтpaнaтa’

‘река марица ракия да тече, а тревата шопска салата’

the professor
the professor

че те dell и hp се правят в Китай… но с нискокачествените леново, поне ще им е по евтино (пък може леново за вътрешна употреба да правят с по високо качество…)…