fbpx
3.2 C
София

ЕС забранява в Европа стейбълкойните, включително Libra

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Министрите на финансите на Евросъюза разработват правила за регулиране оборота на криптовалутите, дори и те да са твърдо свързани с националните валути. Дотогава тяхното използване ще бъде практически забранено.

В съвместен документ, съставен от Еврокомисията се казва:

„На територията на Европейския съюз се забранява използването и извършването на операции с глобални стейбълкоини докато със закон не бъдат определени и решени властовите и надзорните въпроси, както и рисковете“.

Тази стъпка за пореден път потвърждава политиката на ЕС за неприемане на криптовалутата Libra, създадена от Facebook, която бе подложена на жестока критика на практика от всички финансисти.

Авторите на това изявление признават потенциалните преимущества на криптотехнологиите като например евтините и бързи международни разплащания. Но в същото време криптовалутите предизвикват големи усложнения и рискове. Това са предимно нарушение неприкосновеността на личния живот, кибербезопасността на цифровите пари и операциите с тях, прането на пари, различните опасности за пазара, правителствата и правовата система.

Стейбълкоините са цифрова валута като Libra, които са твърдо свързани чрез фиксиран курс към някоя или някои традиционни валути и често пъти и към други ценни книжа. Това е основната разлика между стейбилкоина и например, биткойна.

„Когато инициативата „Стейбълкоин“ достигне глобален потенциал, тези проблеми ще се засилят и ще създадат нови рискове за монетарния суверенитет, монетарната политика, безопасността и ефективността на платежните системи, финансовата стабилност и лоялната честна конкуренция“ – считат авторите на този документ


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини