До 2020 година ще започне търсенето на полезни изкопаеми на астероидите

0
106

Американската компания Deep Space Industries съобщи, че започва първата в света комерсиална космическа мисия за търсене на полезни изкопаеми в астероидите.

 

На първия етап, заедно с правителството на Люксембург, на ниска орбита около Земята ще бъде изпратен тестовия космически апарат Prospector-X за изпитване на различните технологии. Този спътник трябва да бъде изведен в орбита още през 2017 година. До края на 2019 година партньорите подготвят космическата сонда Prospector-1, която ще посети един от най-близките до Земята астероиди, за да се прецени, дали става за добив на полезни изкопаеми.

Prospector-1 тежи около 50 килограма и ще разполага с необходимото оборудване за разузнаване, а извеждането му в космоса ще бъде евтино поради малкото тегло. Интересното на този космически апарат е, че ще използва реактивния двигател Comet, който създава тяга чрез изстрелване на прегряна водна пара през соплото. Много от астероидите съдържат голямо количество лед, който ще се използва от Prospector-1 а зареждане.

Подходящият астероид ще бъде избран от списък, съставен от експертите на Deep Space Industries. С приближаването, Prospector-1 постепенно ще състави карта на повърхността, фотографии във видимия и инфрачервения диапазон, ще се прецени колко лед има астероидът на дълбочина 1 метър и ще се осъществи кацане.

 

След Prospector-1 ще бъде изстрелян Harvestor-X, който ще осъществи пробен добив на руда, колкото да докаже, че това е възможно по принцип. Едновременно с това ще се работи върху Harvestor-1, който може да осъществява добив на полезни изкопаеми и да ги транспортира до Земята.

Комерсиалният добив на полезни изкопаеми от астероидите трябва да започне в края на 2020 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари