fbpx
0.8 C
София

Древната и отдавна загубена карта на звездите на Хипарх беше открита след 2000 години търсене

Най-четени

Мистериозната звездна карта, която дълго време е смятана за изгубена, най-накрая е открита. В продължение на 2000 години тя е била обект на митове и легенди. Създадена е от древногръцкия астроном Хипарх през II в. Пр.н.е. Освен това е първата, в която се прави опит да се запишат позициите на звездите и планетите.

Картата мистериозно изчезва през вековете, но сега е открита от екип френски изследователи.

Тя показва, че древните цивилизации са имали представа за звездите много по-рано, отколкото се смяташе досега, и слага край на едно от най-дългите исторически търсения. 

Виктор Гиземберг, професор във Френския национален център за научни изследвания, заяви: 

Това откритие доказва, че Хипарх, често смятан за най-великия астроном на древна Гърция, наистина е картографирал небето векове преди други известни опити.

Картата е била намерена скрита в страниците на древен християнски ръкопис под друг текст. Учените са успели да разшифроват това „невидимо мастило“ с помощта на високотехнологични средства за визуализация и в крайна сметка да открият изгубената карта.

Звездната карта е важна, тъй като отбелязва първия регистриран опит в човешката история за измерване на звездите, а професор Гиземберг казва пред VICE, че това е „важен етап в раждането на науката“.

Установено е, че тя е дори по-точна от по-късните карти, създадени от астронома Птолемей.

След като по-рано тази година НАСА пусна телескопа „Джеймс Уеб„, е ясно, че човечеството е изминало дълъг път от Хипарх в измерването на звездите. Това обаче не означава, че няма да бъдат направени още открития в дълбокото минало.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини