Държавната агенция „Електронно управление“ разполага с базирано на блокчейн софтуерно решение за защита на личните данни

6
638
Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) разполага със софтуерно решение за превенция на злоупотребата с лични данни чрез съвременни криптографски технологии, включително блокчейн.

Продуктът LogSentinel предоставя сигурна одитна следа и защитава интегритета на данните в държавни регистри и достъпа до тях, като записва всеки достъп до лични данни през централния компонент за свързаност на държавните регистри RegiX, поддържан от ДАЕУ. Това означава, че решението прави практически невъзможен всеки опит за промяна или изтриване на следа на достъпа до лични данни през централните компоненти на електронното управление и гарантира надеждна защита на данните.

Неограничен лиценз за продукта беше предоставен на Агенцията чрез дарение от изпълнителния директор на компанията LogSentinel Божидар Божанов и прието от председателя на ДАЕУ Атанас Темелков. Подобна практика се случва за първи път в България и е вдъхновена от примера на естонски разработчици, които даряват на естонската държава решение за защита на здравните записи на гражданите в държавни регистри.  

Стойността на дарението възлиза на 12 500 евро, които ще бъдат ежегодно спестявани от бюджетите на всяко отделно ведомство. Дарителят LogSentinel предвижда и безплатно обучение на служители на Държавната агенция „Електронно управление“ за работа с едноименния продукт.

Софтуерното решение може да бъде използвано от всички администрации в зависимост от тяхната готовност. Нормативните изисквания за сигурна одитна следа са записани в Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ttar
ttar

(заглавие) решение за защита на личните данни – Няма никакво решение за защита на личните дани ; има база-дани кои е отварял и кога е гледал или променял личните дани и острани клектка с контролна сума(хеш).

ttar
ttar

peшeниeтo пpaви пpaĸтичecĸи нeвъзмoжeн
вceĸи oпит зa пpoмянa или изтpивaнe
нa cлeдa нa дocтъпa дo лични дaнни
пpeз цeнтpaлнитe ĸoмпoнeнти нa eлeĸтpoннoтo yпpaвлeниe

Еми ако си смениш фамилията с на мъжът ти , няма ли да ти променят даните ?

Данс като разбере че калдата всява смут чрез фалшиви новини
че никой нищо не може повече да променя в централният компонент на държавното управление….

ttar
ttar

peшeниeтo пpaви пpaĸтичecĸи нeвъзмoжeн вceĸи oпит зa пpoмянa на личните дани – значи като си смениш книжката ще си седят старите снимки старите номера на ш. книжка ?

del
del

Е и кво като има хеш ?

То и преди сиситемата засчала всяко влизане .
Заместник началника на доти как системата го засече че е влезнал в пет без сутринта и по поръчка на цецо ухото заби отверха в харда понеже не знае как се трие базата дани със незакони записи от кетъчирете.

А поркурока каза че е сомнабул и че е искал да отвари консерва риба с отверка обече се е хлъзнал и пробил хардиска кво като има запис за влизане.

А за награда прокурора стана …..

Кво като има хеш ? Нека си има ако ще и пет хеша отверката побеждава.

Минка
Минка

Държавната агенция „Електронно управление“ за нищо не става, ама чули за блокчейн, и те вдигнали краче.

Пенев
Пенев

Да не ходиш на работа и да палучаваш заплата и то с години само в Република България това е възможно в Държавната агенция „Електронно управление“
Много са примерите там , крайно време е службите да направят проверка на
тази агенция !