fbpx
5 C
София

Държавните институции в САЩ печелят от уволненията в технологичните гиганти

Държавни учреждения, фондации, стартъпи с шанс да прилапат уволнени IT специалисти

Най-четени

Работа от вкъщи, конкурентно заплащане, опростен процес на назначаване. Това са бонуси, които се предлагат на обещаващи IT специалисти от необичаен работодател: американското правителство.

В продължение на дълги години обаче големите технологични компании придърпваха всички талантливи специалисти с високи заплати, бонуси и акции, а държавните позиции оставаха вакантни. Сега гиганти като Meta, Amazon и Google съкращават работни места или забавят процесите по наемане на нови служители, а правителственият сектор, неправителствените организации и малките компании се възползват от ситуацията в опит да привлекат безработни техничари.  Министерството по въпросите на ветераните на САЩ търси технически персонал за запълването на 1000 позиции. Те ще трябва да работят над решаването на проблеми като модернизиране на софтуера за обезщетенията и преработка на планирането на медицински прегледи. „Силиконовата долина не е единственото място за технически иновации,“ с тези думи министерството се опитва да привлече повече специалисти. Загубите за технологичните гиганти могат да се окажат благодат за другите работодатели.

„Много интересно стечение на обстоятелствата,“ казва Чарлс Уортингтън, ръководител на техническия отдел в Министерството по въпросите на ветераните. „Наблюдава се засилване на интереса към държавната работа. Явно вятърът на промяна вее в технологичната индустрия, което води до все повече хора без работа. От другата са страна са все по-големите възможности в държавните институции.“

Почти 1000 технологични фирми от целия свят са уволнили над 150 000 специалисти през тази година, според данни на Layoffs.fyi, страница която проследява всички публично известени съкращения в индустрията. Meta са съкратили 11 000, а Amazon – 10 000 само за месец ноември. Има и съкращения от по-малък мащаб в компании като Lyft, Snap и Stripe, което показва, че несигурността се шири из целия технологичен сектор.

Техническите позиции са доста малка част от цялата американска икономика и според експертите скорошните съкращения са по-скоро изключения на фона на гладния за работници пазар. В тази ситуация IT специалистите се обръщат към други възможности, които все по-често им се предоставят от правителствения и неправителствения сектор и от малки стартъпи. Предлаганите работни позиции не идват с плувен басейн и акции за милиони, но новите работодатели се опитват да отклонят към себе си притока на таланти, с оглед на това, че вече няма толкова големи възможности в частния сектор. Освен това държавните работодатели предлагат несравнимо по-голяма стабилност и сигурност.

„Хората разглеждат този несигурен момент като възможност да се поспрат и да размислят над това, което са правили досега, и да видят какви са възможностите за работа над нещо друго,“ казва Джесика Уотсън, главен служител в US Digital Response – организация, която помага на държавния сектор с дигитална експертиза.

Много държави срещат трудности да си подсигурят услугите на добри технически специалисти и на млади служители. Разграничението между частен и държавен сектор не засяга само САЩ. Във Великобритания заплащането в публичния сектор спада до 19–годишно дъно, което прави конкуренцията с частните фирми още по-трудно. В Китай се наблюдава растящо желание сред младите специалисти да оставят зад гърба си променливата технологична индустрия в замяна на по-голяма сигурност. Финландското правителство бе толкова нетърпеливо за IT специалисти, че през 2021 г. започна да раздава 90-дневни визи, за да могат чужденците да опитат живота в Хелзинки.

С разрастването на несигурността и спада на акциите на много технологични компании, все повече млади хора може да помислят за промяна

US Digital Response бе съорганизатор на трудова борса във връзка със скорошните уволнения. Десет щата и градски управи от САЩ се представиха пред потенциалните служители. Щата Калифорния иска да назначи около 2500 IT специалисти. Сан Франциско се рекламира с държавна работа, която изисква само един присъствен ден в офиса на седмица. Освен удобството, редовното работно време и пенсията, тези които наемат хора за държавния и неправителствения сектор, споменават и чувството на задоволство, което идва от възможността да се работи в полза на обществото. „Мисля, че това е супер завладяваща мисия,“ споделя Кърт ДелБен, главен информационен директор в Министерство по въпросите на ветераните. „Като цяло вие сте в услуга на хора, които са поели ангажимент към всички нас, възможно най-големият ангажимент, да бъдат в армията. Те заслужават подкрепа.“

Close up shot of a young software developer, programmer working at his desk

През месец май американският портал, набиращ работници, Tech Jobs for Good, отбелязва 40% ръст в броя на профилите търсещи работа. Точно по това време започнаха съкращенията в Carvana, Klarna и Robinhood. През октомври бе отбелязан още един ръст от 30%.

Правителственият и неправителственият сектор се опитват и да станат по-конкурентни. Заплатите на обявите за работа в  Tech Jobs for Good варират между $118 000 и $134 000. За сравнение един софтуерен инженер в Google взима между $98 000 и $330 000, а за позицията data scientist се плащат от $113 000 до $200 000. Държавните институции се опитват да намалят разликата в заплащането. Освен това за някои служители възможностите за работа от вкъщи и общественият принос са доста по-важни бонуси от тези, които се раздават в Силиконовата долина.

Ситуацията е добра и за малките стартъпи, които трябваше да плащат стотици хиляди долари комисионни на фирми набиращи персонал, за да се сдобият с талантливи специалисти. Сега те сами идват в малките фирми без никакви такси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини