Измина само една седмица откакто ЕК наложи рекордна глоба на Google в размер на $5 милиарда за нарушаване на антимонополното законодателство. А ето че днес Европейската комисия глоби още четири големи технологични компании.

Наказани бяха компаниите ASUS, Denon & Marantz, Philips и Pioneer. Между тези компании няма сговор, но четирите различни решения на ЕК за всяка от тях са оформени като един документ. Причината е, че нарушението е едно и също. Тези компании са се намесвали в ценообразуването на редица онлайн магазини за да поддържат високи цени на своята продукция.

ASUS бе призната за виновна за намеса в онлайн магазините в Германия и Франция с цел да попречи на продаването на своите лаптопи и монитори на по-ниски от препоръчителните цени. Denon & Marantz са поддържали цените на своите слушалки и колонки в Германия и Холандия на по-високо от пазарното ниво. Philips също се е занимавал с подобни машинации по отношение на почти цялата си продукция във Франция – от кухненските прибори до електрическите четки за зъби. Philips е нарушила по същия начин законодателството в 12 европейски държави.

Всички изброени дотук компании активно са помагали на разследващите и размерът на техните глоби бе значително намален. Така например, глобата на Pioneer бе намалена с 50%, а на останалите компании – с 40%.

The Verge съобщи, че ASUS трябва да заплати $74,4 милиона, Denon & Marantz ще се разделят с по $9 милиона. На Philips е наложена глоба от $34,9 милиона, а на Pioneer – $11,9 милиона. Глобите са наложени за дейността на компаниите през периода от 2011 до 2013 години. В случая с ASUS, нарушенията са до 2014 година, а за Denon & Marantz – до 2015.

Целта на Еврокомисията е да защити правата на европейските граждани за свободен избор при извършването на покупки. Свободното движение на стоки, хора и услуги са основата на Европейския Съюз и на неговото съществуване. Всяка намеса на корпоративния свят в пазарните условия и ценообразуването се наказват строго.

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
asd
asd
3 години

Глобете ги за новите, не само за старите. Или трябва до към 2022 да изчакаме да се глобят за сега? Особено асус.

Ратнемок
Ратнемок
3 години

Събраните глоби ще бъдат ли разпределени между потребителите закупили стоки от изброените компании или ще отидат при пияницата Юнкер и компания, или пък за благоденствието на бежанците след разселването им?

Аз ве аз
Аз ве аз
Отговор на  Ратнемок
3 години

Не.

mathur
mathur
3 години

А мекокитковците от ай шит защо не са глобени за високи цени на сапунерките им????

sulaco
sulaco
Отговор на  mathur
3 години

техните продукти могат да се крадат, така че няма много смисъл да го правят!

Хдсфоихсйфои
Хдсфоихсйфои
Отговор на  mathur
3 години

А малкопишковците, които смятат всеки, който има малко повече възможности от тях за мекокитковци и ги е яд, че жените предпочитат тези хора, какво да кажат? Имаш леко запуснат и застаряващ, неугледен вид.

***
***
3 години

Евала, ама защо на скъпите американски приятели само 9 млн., точно Denon&Marantz трябваше да ги отупат, пак за някой има по различни правила

saentist
saentist
3 години

Огризаните нямат менюта и документация за някои от европейските езици,
включително и български, тях трябва да ги спрат от пазара по тази норматива.

Пеньо
Пеньо
Отговор на  saentist
3 години

До saentist-Кой ги бръсне за слива тия огризки?!?

saentist
saentist
Отговор на  Пеньо
3 години

То там е работата, че не плащат данъци
/т.е. плащат смешни в Ирландия/
Като се върне за 10 години назад с лихвите и ще изчезнат от топ 50 на богатите фирми

Леле
Леле
Отговор на  saentist
3 години

Всъщност плащат милиарди пъти повече данъци от теб, а използването на Ирландия като tax heaven е напълно законно. Хейтърите като теб ще си живят цял живот плюейки по успеха на останалите. Но не за дълго – скоро всички коментарни системи ще са част от миналото. Ако искаш да коментираш – ще ползваш социална мрежа, а ти няма да го направиш, защото там също ще трябва да гледаш как други са по-хубави, по-успешни и по-можещи от теб.

Напуснах България с кеф!

Аз не одобрявам
Аз не одобрявам
3 години

Глобите ги! Чиновническото джобче ще се напълни, а потребителското ще олекне! Да не мислите, че глобите се плащат от печалбата?!

А 3 е
А 3 е
3 години

А кога ли ще има дело срещу микромеките за липса на документация на български, ей така, заведено от България и самосезирала се някоя ДЪРЖАВНА институция…а?!? глас в пУстиня или пустиня в глас сме си ние тука… лафим от скука… 😉 АЙ – сполай!

Gamer 4 ever!
Gamer 4 ever!
3 години

Ама само как се карате и спорите в коментарите 😀 Сякаш това дали ще ги глобят зависи от вас… или пък ще намажете нещо като ги глобят 😀 ‘Се същия *уй си е! Докато ги глобяват за предишни постъпки отпреди години… Те вече са изкарали кеша, а и с тия малките глоби (като се сравни с това колко пари са изкарали вече) бълха ги ухапала 😀 Трябва да ги глобяват на момента! Докато бъде забелязано нещо нередно -> съдебно дело!
А моят съвет е да не се карате за неща, които не зависят от вас 😉