Измина само една седмица откакто ЕК наложи рекордна глоба на Google в размер на $5 милиарда за нарушаване на антимонополното законодателство. А ето че днес Европейската комисия глоби още четири големи технологични компании.

Наказани бяха компаниите ASUS, Denon & Marantz, Philips и Pioneer. Между тези компании няма сговор, но четирите различни решения на ЕК за всяка от тях са оформени като един документ. Причината е, че нарушението е едно и също. Тези компании са се намесвали в ценообразуването на редица онлайн магазини за да поддържат високи цени на своята продукция.

ASUS бе призната за виновна за намеса в онлайн магазините в Германия и Франция с цел да попречи на продаването на своите лаптопи и монитори на по-ниски от препоръчителните цени. Denon & Marantz са поддържали цените на своите слушалки и колонки в Германия и Холандия на по-високо от пазарното ниво. Philips също се е занимавал с подобни машинации по отношение на почти цялата си продукция във Франция – от кухненските прибори до електрическите четки за зъби. Philips е нарушила по същия начин законодателството в 12 европейски държави.

Всички изброени дотук компании активно са помагали на разследващите и размерът на техните глоби бе значително намален. Така например, глобата на Pioneer бе намалена с 50%, а на останалите компании – с 40%.

The Verge съобщи, че ASUS трябва да заплати $74,4 милиона, Denon & Marantz ще се разделят с по $9 милиона. На Philips е наложена глоба от $34,9 милиона, а на Pioneer – $11,9 милиона. Глобите са наложени за дейността на компаниите през периода от 2011 до 2013 години. В случая с ASUS, нарушенията са до 2014 година, а за Denon & Marantz – до 2015.

Целта на Еврокомисията е да защити правата на европейските граждани за свободен избор при извършването на покупки. Свободното движение на стоки, хора и услуги са основата на Европейския Съюз и на неговото съществуване. Всяка намеса на корпоративния свят в пазарните условия и ценообразуването се наказват строго.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари