Еврокомисията глоби Google с 1,49 милиарда евро – трети път за последните две години

9
1229

Европейската комисия за трети път наложи на Google огромна глоба за нарушаване на антимонополните права в Евросъюза. Към вече изплатените 4,34 и 2,42 милиарда евро се прави не по-малко внушителната сума от 1,49 милиарда евро.

Комисията изясни и доказа, че интернет търсачката в продължение на няколко години е злоупотребявала с доминиращото си положение на пазара за онлайн реклама. Според представените от ЕК данни, считано от 2006 година, американската компания е сключвала договори с външни уеб сайтове и по този начин не е давала възможност на своите преки конкуренти да поместват реклами в резултатите от търсенето, показвани от интернет търсачката на Google. Разследването започна през 2016 година, след което бе заведено дело, а решението на съда излезе днес.

„Днес Еврокомисията взе решение за налагане на глоба на Google в размер на 1,49 милиарда евро за нарушение правилата на пазарната конкуренция при публикуването на онлайн реклами в интернет“ – заяви на днешния брифинг еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Да си припомним, че през месец юли миналата година Европейската комисия глоби американската корпорация Google с невиждана към днешен ден глоба от 5 милиарда долара или 4,3 милиарда евро. А през 2017 година интернет гигантът плати глоба от 2,42 милиарда евро за резултатите от търсачката, която при търсене, най-напред показва стоките и услугите на партньорите на Google.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Петър
Петър

Малко им е. Все пак Google са навсякъде – в телефона ти, в компютъра ти, в телевизора ти. Знаят всичко за теб – къде ходиш, какво правиш, какво казваш, какво харесваш, колко пари имаш. Абе, всичко. И защо? Да не би техните продукти да са най?

Deko
Deko

За без пари…толкова.Влагат огромни средства за да ни контролират,ние се радваме ,че е безплатно,безплатно е само сиренето в капана за мишката.

Радо
Радо

Пешо ти колко пари си платил досега за gmail или за гледане на youtube или нещо друго на google? Няма как хем да е безплатно хем да е без да те следят. И да – повечето от техните продукти са най.

Капитализъм
Капитализъм

Не са глобени за това, че те следят, а затова, че са злоупотребили с монополно положение. Индиректно Пешо е платил хиляди долари със своите лични данни.

boot
boot

„Малко им е.“ малко ни е на нас. Гугъл открито заявиха, че вдигат цените на андроид устройствата в ЕС и то що-годе на безпринципен начин. Не съм търсил задълбочено, но ми прави впечатление колко са високи цените в Европа. Сравнени с тези в САЩ, Китай и индия. Често дори има разлика само във валутата. Например един и същ телефон в САЩ струва около 200 долара, в Европа 200 паунда или евро.

ЕС са причината
ЕС са причината

Импортни такси и европейско ДДС, добре дошъл в Евросъветския съюз. Ако искаш ниски цени, трябва да искаш свободен пазар с реална конкуренция, а не регулации.

boot
boot

„добре дошъл в Евросъветския съюз“ – ще видим. Може и на 29-ти да го напусна. Дано да е за по-добро

ЕС са причината
ЕС са причината

@boot, ако погледнеш в детайлите, а the D е в детайлите, там пише, че дори при Брексит, Ди Юнайтед Кингдъм няма да напусне EAA, което значи, че британците ще продължат да са зависими от ЕСССР и няма да могат да договарят самостоятелно големи сделки с отделни държави от ЕС или извън него. Това за съжаление, обезсмисля много неща. Чети документи!

Мачуджамбо
Мачуджамбо

Смях. Бълха ги ухапала.