Еврокомисията се заинтересува от бизнес практиките на Amazon

0
521

Европейският регулатор, който глоби Google с $5 милиарда за нарушаване на антимонополното законодателство, обърна внимание на интернет ритейлъра Amazon. Информацията е на CNBC.

На 19 септември еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер (Margrethe Vestager) заяви, че започва да проучва продавачите, дали Amazon не използва техните данни. Еврокомисията се интересува, дали компанията използва данните, които по-малките ритейлъри съхраняват в нейния сайт, за да получи конкурентно преимущество.

Вестагер отбеляза, че това е предварително запитване и проучване. Засега не се води официално следствие.

Опитваме се да съставим цялостната картина на протичащите процеси“ – каза еврокомисарят по време на пресконференцията в сряда.

Маргрете Вестагер има правата и пълномощията да глобява компаниите за нарушаване на антимонополното законодателство със сума, която може да достига 10% от техния годишен доход. Да си припомним, че след като глоби Google с $5 милиарда по делото Android, Вестагер започна ново разследване. Еврокомисарят се задълбочи върху покупката на музикалната услуга Shazam от Apple. Но нарушения не бяха открити.

Amazon дава възможност на други компании да да продават своите стоки на неговата платформа с помощта на софтуера Seller. Вестагер се опитва да изясни, дали Amazon не притеснява другите ритейлъри, за да повиши собствените си продажби.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за