Еврокомисията взе решение относно безопасността на персоналната информация и защитата на личните данни. Един от параграфите на e-Privacy Directive се отнася до програмите за блокиране на реклами в уеб-сайтовете, които последно време станаха особено популярни, но и предизвикаха много съдебни спорове.

Много потребители започват да използват блокатори, поради твърде досадните реклами. Ако рекламата не пречи за прочитането на текста, на гледането на видео и на получаването на останалата информация, то тя никого не дразни. Но когато рекламите закриват повече от половината екран и пречат на прочитането на текста, тогава потребителите масово започват да използват софтуер за тяхното блокиране.

Еврокомисията официално реши, че потребителите могат да използват блокатори на реклами – това е част от техните права и свободи. Но това не е всичко: уеб-сайтовете също имат право да използват технологии, които определят дали се използва софтуер за блокиране на рекламите променящ замисъла на уеб-дизайнерите. Навярно всички са виждали уеб-сайтове, показващи съобщение за включване на техния адрес в списъка с изключенията, на които с блокатор нищо не може да се прочете.

По този начин, използването на софтуер за блокиране на реклами и от друга страна, на софтуер, разкриващ блокаторите, се счита за законно и при нови съдебни процеси, съдиите ще се съобразяват с решението на Еврокомисията.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Недалм
Недалм

Т.е. нищо не са решили. Нещата са такива каквито са и това наистина е така 🙂 Малоумниците от ръководството на Европата с поредното глупаво и ненужно решение…

асд
асд

Бягай в сибир като не ти харесва „у европата“ скапани руски тролове.

Анонимен
Анонимен

И да, и не. Наистина решението отговаря на текущата ситуация. Обаче важното в случая е, че има взето решение, което да го потвърди и наложи за валидно, вече трудно някой ще обори. Ако някой тръгне се пъне да ги забранява, вече има решение, че не може, че това ти е лично право.
Хващаш ли къде е смисъла на това нещо?

сельо
сельо

E па я съм прост, и като нищо не мога да пречетем, повеке към тоя сайт не се връщам. Има стотици други със същата информация.

Анонимен
Анонимен

+1

RIOTT
RIOTT

Да забранят адблока е все едно да ти забранят да превключиш телевизора на друг канал докато траят рекламите. Не знам що за болен авторитарен мозък изобщо би го предложил това. В крайна сметка всеки има правото да разглежда уеб съдържание както си иска на собствения си браузър. Аман от кретени.

нa бaбa ти мaртеницaтa
нa бaбa ти мaртеницaтa

Anti-anti adblock killer 🙂

Да живее Адблок плюс
Да живее Адблок плюс

Ако някой иска да ми показва жалки съобщения от рода на “We detected you are using Adblocker. Please disable it to support us“ ще спра да влизам в сайта.

Ако евентуално има някаква стойност ще пиша във Адблок форума да ми дадат филтъри за да си гледам съдържанието без скапани реклами.

Анонимен
Анонимен

Може да пробваш и ublock – само виж коя точно версия. Че за Firefox са две. Една стара и една нова. Ориентирай се по датата на обновяване, коя е тази, която се развива. По-лек е от Adblock и се справя много добре.

s00
s00

просто спираш javascript на страницата презареждаш и си готов, не ти трябват блокатори на блокатори на блокатори на блокатори или форуми 😀 – един клик

scbg
scbg

И като спреш javascript, така ще ти помогне, че не можеш намери кое върху кое. Като не ви харесват рекламите, никой не ви кара да посещавате страниците. Зад тях стои някакъв труд, дали малко или много не сте вие който ще давате оценка.

s00
s00

Ми да ги направят с абонамент. Никой пък не може да ми каже какво да блокирам по страницата. Може и мобилен интернет да ползвам и картинките да блокирам. Или предлагаш да ги зареждам и тях, виж хората толкова са се трудили за да ги видя.

Анонимен
Анонимен

Трябва да забранят европарлаента със закон. Там 751 бунаци вземат камари с грешни пари за заплати, привилегии и бонуси, като резултат творят фекалии.