Еврокомисията взе решение относно безопасността на персоналната информация и защитата на личните данни. Един от параграфите на e-Privacy Directive се отнася до програмите за блокиране на реклами в уеб-сайтовете, които последно време станаха особено популярни, но и предизвикаха много съдебни спорове.

Много потребители започват да използват блокатори, поради твърде досадните реклами. Ако рекламата не пречи за прочитането на текста, на гледането на видео и на получаването на останалата информация, то тя никого не дразни. Но когато рекламите закриват повече от половината екран и пречат на прочитането на текста, тогава потребителите масово започват да използват софтуер за тяхното блокиране.

Еврокомисията официално реши, че потребителите могат да използват блокатори на реклами – това е част от техните права и свободи. Но това не е всичко: уеб-сайтовете също имат право да използват технологии, които определят дали се използва софтуер за блокиране на рекламите променящ замисъла на уеб-дизайнерите. Навярно всички са виждали уеб-сайтове, показващи съобщение за включване на техния адрес в списъка с изключенията, на които с блокатор нищо не може да се прочете.

По този начин, използването на софтуер за блокиране на реклами и от друга страна, на софтуер, разкриващ блокаторите, се счита за законно и при нови съдебни процеси, съдиите ще се съобразяват с решението на Еврокомисията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари