Еврокомисията ще обжалва решението на съда, който отмени плащането на 13 милиарда евро неплатени данъци

1
552

Европейската комисия, която е изпълнителният орган на Европейския Съюз заяви днес, че ще обжалва решението на съда, който отмени наложената на Apple от Комисията глоба в размер на 13 милиарда евро за недоплатени данъци на правителството на Ирландия.

И Apple и Ирландия обжалваха това решение на Еврокомисията от 2016 година, в която се казва, че Apple трябва да доплати на тази страна 13 милиарда евро данъци, понеже корпорацията е плащала неправомерно ниски данъци.

През месец юли тази година европейски съд с обща юрисдикция застана на страната на Apple. Според неговото решение, Еврокомисията не е успяла да докаже, че ирландското правителство е предоставило на корпорацията от Купертино необосновано големи данъчни отстъпки.

Сега Европейската комисия заяви, че ще обжалва това решение пред Европейския съд, който е на-висшата съдебна инстанция на Европейския съюз, решенията на който не могат да бъдат обжалвани.

‘Еврокомисията реши да обжалва в Европейския съд решението на съда с обща юрисдикция от месец юли 2020 година по делото за държавната помощ на Apple за Ирландия’ – се казва в изявлението на Европейския комисар по въпросите отнасящи се до конкуренцията Маргрет Вестагер (Margrethe Vestager).

 

‘Ние трябва да продължим да използваме всички налични в наше разпореждане инструменти, за да гарантираме, че IT компаниите плащат справедливи данъци’ – допълни еврокомисар Вестагер.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари