Днес Европарламентът разгледа директивата за защита на авторското право в интернет и не я одобри.

„Против“ гласуваха 318 евродепутати, със „За“ гласуваха 278 депутати от Европейския парламент. Въздържали са се 31. Законопроектът отива за допълнителна обработка и отново ще бъде разгледан през месец септември тази година.

Европейската директива за авторските права предлагаше твърдо регулиране на авторското право в интернет. Най-големи опасения предизвикаха точка 11 , наречена от медиите „данък препратка“ и точка 13 от законопроекта, засягаща отговорността на онлайн платформите за публикуваното съдържание от страна на потребителите.

Директивите на Европейския съюз са законодателни актове, които задължават ЕС да достигне една или друга цел за определен срок от време. Държавите участнички в Европейския съюз трябва да адаптират своите законодателства в съответствие с изискванията на съответната директива.

Преди гласуването на директивата за авторските права, няколко европейски клона на Уикипедия спряха да работят. При отварянето на която и да е от страниците на Wikipedia на италиански, испански, латвийски, естонски и полски език, се показваше предупредителен текст. По този начин Уикипедия предупреди, че ако тази директива бъде приета, обменът на информация в Глобалната мрежа ще бъде сериозно затруднен и усложнен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари