През февруари, основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви мнението си, че роботите би трябвао да бъдат подлагани на данъчно облагане. Изразеното от Гейтс мнение не бе прието от Андрус Ансип, европейски комисар по въпросите на дигиталните въпроси и единния цифров пазар.

„В никакъв случай. В никакъв случай“, заяви Ансип вчера по време на среща във Виена, организирана от CNBC. „Смисълът на облагането с данъци не е единствено с цел събирането на приходи, но и с цел да се вдигат заплатите на учителите и полицаите. Освен това те оказват влияние на определени процеси. Напълно съм съгласен, че е нужно да облагаме с данци лошите навици, като да речем замърсяването, пушенето или алкохолните напитки. Определено е така.“

По-рано тази година, Бил Гейтс представи любопитната си идея в интервю за Quartz, обяснявайки, че ако един работник във фабрика е облаган с данъци за извършената от него работа, то един робот също трябва да бъде таксуван по същия начин. По време на срещата от тази седмица, водещи имена в IT индустрията, между които Илън Мъск и Марк Зукърбърг подкрепиха идеята за универсалния базов доход (УББ), според която всички жители в една държава трябва да получават всеки месец фиксирана сума пари, независимо дали работят или не. Запитан дали Европа започва да мисли за общото налагане на идеята в съюза, Ансип заяви, че европейските чиновници не са поставяли въпроса на масата за разглеждане. Той е убеден, че автоматизацията няма да отнема работни места, а тъкмо обратното, така, както смартфоните не са отнели работни места, а тъкмо обратното. Все пак той отправя предупреждение по отношение на навлизането на изкуствения интелект в живота на хората и призовава правителствата по света да бъдат внимателни за опасностите, свързани с това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари