Роботите постепенно изместват хората и заемат техните работни места. Автоматизацията е естествен процес, който се развива от десетилетия. Преди няколко века основната дейност на хората е било селското стопанство. След това машините са премахнали тежкия физически труд и към днешен ден 1% от населението с помощта на техниката може да изхрани останалите 99%. В близкото минало една от най-масовите професии в САЩ бе оператор в телефонна централа. Хиляди момичета работеха в огромни помещения, съединявайки милиони хора един с друг. Но те бързо бяха заменени с автоматични електронни комутатори.

Досега техническата модернизация се развиваше постепенно и бавно, с векове или десетилетия, а в началото на 21-ви век всичко в тази област става много по-бързо. Хората имат много по-малко време за приспособяване. Напълно е възможно обществото да не успее да се трансформира достатъчно бързо, за да могат да си намерят работа милионите хора, които през следващите няколко години ще бъдат едновременно съкратени. Това са таксиметровите шофьори, работниците в заводите и на поточните линии, касиерите, инкасаторите, немалко катаджии, преводачите, нотариусите, сервитьорите, кредитните инспектори и още много други.

Известният гуру в IT бизнеса, милиардерът Бил Гейтс е съгласен, че техническия прогрес не може да бъде спрян. Софтуерът с много бързи темпове става все по-съвършен, а ИИ се развива много бързо. Гейтс предлага някои мерки, които могат да забавят негативните прояви на този процес, да смекчат шока за обществото чрез финансиране на алтернативна трудова заетост.

Бил Гейтс изцяло поддържа идеята за допълнително данъчно облагане на автоматизацията и роботизацията на производството,

Логиката е следната. Нека вземем за пример един обикновен работник в завод, който произвежда продукция примерно за $2 000 000 годишно. Неговата брутна заплата е около $50 000 годишно. От тези пари, приблизително $20 000 отиват в държавния бюджет. Това са данъкът общ доход, социалните и здравните осигуровки и други подобни. Обикновеният работник или служител получава чисто около $30 000, но голяма част от тях отиват за акцизи на стоките и ДДС в магазините. В крайна сметка, в ръцете на служителите и работниците остават по-малко от половината сума, начислена от работодателя. Държавата взема повече от половината заплата, а тези пари са необходими за строителството на пътища, за издържането на полицията и армията, за производство на оръжие, за охрана на държавната граница, за здравеопазване, за научни изследвания, образование, спорт, пенсии и т.н. Всичко това са държавни разходи и това е причината на държавата да се дава повече от половината заплата – за може тя да изпъни своите социални задължения.

А какво ще стане след замяната на работник с робот? Държавата моментално се лишава от значителен доход. Няма пари за възрастните хора и за пътища. Няма пари дори за обезщетения за безработица на милионите хора, загубили работата си.

Бил Гейтс счита, че ако роботът върши същата работа, каквато е вършил съкратеният работник или служител, то той трябва да плаща минимум същия данък.

Събраните по този начин парични суми могат да се използват за по-добро обучение, за повече социални работници, които да помагат на пенсионерите, на умиращите. Би било дори по-добре, ако един учител обучава 5-7 души, вместо 20-30. По този начин обществото би могло да стане по-хуманитарно. Според Бил Гейтс, данъкът автоматизация и роботизация би могъл да финансира този процес.

Гейтс поддържа автоматизацията и повсеместното внедряване на роботи. Това наистина е икономически по-изгодно – на роботите не е необходимо да се плаща заплата, а те в повечето случаи вършат тази работа по-добре от човека. Но това съвсем не значи, че компанията ще бъде освободена от плащането на данъци, които е плащала, когато същата работа се е вършела от хората.

По какъв начин може да се взема данък от роботите? Гейтс предлага няколко метода. Например, може да се обложи допълнителната печалба, която предприятието е започнало да получава след въвеждането на роботизацията. Или фиксиран данък за всеки модел робот, според неговите технически параметри. Колкото по-ефективен, мощен и производителен е роботът, толкова по-голям да е фиксираният данък. Бил Гейтс счита, че производителите няма да са против подобен данък. Почти всички разбират необходимостта от неговото въвеждане, предимно за да се намали социалното напрежение в обществото и да се решат социалните проблеми.

Гейтс допълва, че е време да се замислим, по какъв начин роботизацията ще повлияе на някои конкретни райони и градове. Как да им се помогне и каква инфраструктура ще е нужна. През следващите само 20 години се очаква роботите едновременно да заменят няколко масови професии и държавите още отсега трябва да създадат съответните програми за населението.

Основната цел е хората да не се страхуват да загубят работата си. Те нямат вина и няма как да решат този проблем. Техническият прогрес и иновациите не са заплаха за обществото, а благоденствие и развитие. Хората трябва да са сигурни, че нищо няма да загубят, когато тяхното място бъде заето от по-ефективна машина.

Бил Гейтс казва още, че данъчното облагане на роботите е много по-добър вариант, отколкото обикновената забрана за тяхното използване, за да не бъде уволнен някой. Някои политици считат тези забрани за най-простото решение на задаващия се проблем, но това съвсем не е така. Иновациите обхващат твърде много сфери и няма как всичко да се обхване със забрани.

Пазарът според Гейтс, не може да реши този проблем и е необходима държавна регулация. В противен случай, цялата печалба от внедряването на роботите ще получат единствено техните собственици, а не обществото. А това рязко ще увеличи социалното напрежение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари