Членовете на Европарламента взеха решение от 2018 година да забранят някои видове геоблокиране. Забраната е със срок една година. Дискриминацията според местоположението на потребителя в Европа ще бъде отменена за три категории стоки: продукти, за които не е необходимо физическо доставян; електронни услуги; и услуги, предоставяни в определени региони.

Новият закон предвижда потребителите от ЕС да плащат еднаква цена и да получават равни услуги, независимо от страната, района и местоположението. В прессъобщението на Еврокомисията са дадени примери за три категории стоки, които за които няма да има геоблокиране:

  • Пример 1: клиент от Белгия желае да закупи хладилник и намира най-подходящия модел в германски сайт. В този случай той има право да поръча тази стока и да я получи при условията на продавача или самостоятелно да си организира превоза.
  • Пример 2: клиент от България желае да закупи хостинг за своя сайт от испанска компания. Той ще има пълния достъп до тази услуга, ще може да се регистрира и да получи място на сървъра, като заплати точно толкова, колкото плаща испанският клиент – без допълнителни такси.
  • Пример 3: италианско семейство може да закупи туристическо пътуване до френски увеселителен парк, без да бъде пренасочвано към италиански сайт.

Новият закон не се отнася до аудио и видео продукцията, но в тази насока също се работи – засега европейските потребители имат правото да знаят, какви са условията за купувачите от другите държави на Европейския съюз. Това ще им даде възможност за вземане на по-информирано и балансирано решение.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
12 Автори на коментарите
EuropeanБиткойн = Балон = ПирамидаАмериканецNickАмериканец Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Жибер
Жибер

Ми, то това не е много хубаво. Някой услуги при нас са по-евтини. Едно е да давам 10 лв за нещо при заплата 1000 и друго да давам 10 евро при заплата 3000 евро.

paz
paz

Напротив. Много неща в Европа са по-евтини отколкото в България. В България има геноцид. Цената зависи и от търсенето също така.

Американец
Американец

Това е най-големия мит, който съществува. Това, че в чуждите пазари има по-голямо предлагане и така има и стоки от много по-нисък клас като сирене, което е чисто немлечен продукт и е два пъти по-евтино от нашето, не прави стоките по-евтини. Стига говорете глупости, само неграмотните селяни като отидат в чужбина и посетят някой голям хипермаркет, но видят стоките от най-насън клас, които са далеч по-зле от тези в кварталния им селски магазин, си мислят, че е по-евтино. Това, че в чужбина разпродацжите са по-реални с по-високи намаления е факт, но стоките през останалото време са по-скъпи. В чужбина всички… Виж още »

Misho
Misho

Тъкмо ще започнем да си продаваме повече стоките. Ако има търсене, цената ще се покачи и печалбата ще се увеличи.
Нищо няма да загуби България, но може да спечели.

Коментар
Коментар

а кога ще се въведе това и за задокеанските кожодери, дето долар и ойро го смятат на един курс ?

Американец
Американец

Високите цени на американски стоки в Европа идват от две неща – задължителното добавяне на VAT към цената, на която ве продава в САЩ и вносното мито. И двете зависят само и единствено от ЕС, които ти налагат. Така че първо се ограмоти.

Коментар
Коментар

нещо са обърка май, от кога услугите се облагат с мито … и се облагат 2 пъти с ддс ?

Американец
Американец

Към всяка стока и услуга, която се продава от САЩ в ЕС се добавя VAT, с което са задължени всички американски компании заради спогодби между ЕС и САЩ. Така например, ако пазаруваш приложение или си купуваш физическа стока или си правиш абонамент за услуга от БГ и услугата струва 100 USD в САЩ, то ти ще я получиш за 120 USD, независимо, че става дума за американска компания. Ако го купиш като фирма, която е регистрирана в ЕС по ДДС, то ти няма да плащаш добавения VAT или по скоро той ще е нулев, но това трябва да го окажеш… Виж още »

Коментар
Коментар

нещо немоем да се разберем, ако купиш софт/услуга от фирма извън ес – сам трябва да си начислиш ддс, това не променя факта, че има не малки разлики в цените отнесено към валутните курсове не само евро-долар.

Американец
Американец

Нито ти си го начисляваш, нито ти го начисляват, ако си фирма. Ако купуваш софтуер/услуга/продукт от американска фирма като физическо лице, те ти начисляват VAT такса, която се формира на базата на мястото, в което се намираш и/или по закон, в което ще се ползва софтуера. Тази такса задължително се начислява, защото ЕС и САЩ са влезли в подобно споразумение и тези, които не го правят нарушават закона. Това автоматично прави американските компании неконкурентни спрямо европейските, което и е и идеята на ЕС – да предпочетеш да купиш от ЕС. Ако си фирма, която е регистрирана по ДДС, то VAT… Виж още »

Или
Или

Първо да направят заплатите еднакви боклуците

Американец
Американец

Това зависи от пазара, докато имаме най-ниска добавена стойност като произведен труд, заплатите няма да могат да се вдигнат. Намалянето на регулациите и бюркрацията, въвеждането на минимално заплатен час, а не минимална заплата, ще помогнат за създаването на конкурентна икономика. Трябва и въвеждането на улеснения в трудовото законодателство. По-добре е то да отразява реалностите, а не да обещава невъзможни неща. Книжката с кодекса на труда е по-скоро хубав сън, но не и истина. Трябва да се върнем към реалността, само тя може да доведе до растеж, тогава, когато законите отразяват тази реалност, а не да създават изкуствената такава на хартия.… Виж още »

saint_jazz
saint_jazz

Това малко ми прилича на онези платените постове, от хората които това им е работа – да промиват мозъците на незапознатите и да им внушават глупости.
Какъв растеж, какво почасово заплащане? 80 % е сива икономика. Ако се въведе почасово заплащане, ще се окаже че всички работят на 4 часови работни дни и получават 300 лева заплата. Само ми е чудно до кога ще се позволява в БГ всички фирми да лъжат в данъчните отчети и да се фалират фирми без последствия.

Американец
Американец

Не ми плащат за подобни публикации, ако искаш сивата икономика да спре, то трябва да излезе за една фирма по-неизгодно да рискува като лъже от това да не лъже. Освен, че ни трябват по-добри данъчни, то ни трябват и по-добри закони, по-ефикасно, работещо и бързо правораздаване, както и минимизиране на плащания в брой, които са непроследими и въвеждане на почасово заплащане. Това ще създаде конкуренция, която с времето трябва да създаде по-висока добавена стойност и съответно пазарът да създаде по-добри възможности и свободен избор, в който всички трябва да печелят – работодатели, работници и държава. Ако искаш емоционални постове, в… Виж още »

Nick
Nick

Вече имам 17 години трудов стаж в България и до сега със сива икономика не съм се сблъсквал. А работодатели съм сменял – не съм седял на едно място повече от 5 години.

love2hate
love2hate

Тея от време на време измислят и по нещо смислено за обикновените си еднополови граждани

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

А някой ще ми обясни ли защо музикални и филмови компании слагат ограничения за трейлърите на филмите и музиката си в youtube примерно? Какво печели компанията когато забрани на един човек от България или Румъния да си пусне трейлър на техен филм или песен на техен изпълнител в youtube?

European
European

Ами представи си, че аз създавам трейлър и съм купил правата за музиката от теб, но правата важат само за определени страни, защото е по-евтино така. Ако България не е в тези страни, аз ще забраня да се излъчва тук, защото можеш да ме съдиш за нарушавайе на правата…