Членовете на Европарламента взеха решение от 2018 година да забранят някои видове геоблокиране. Забраната е със срок една година. Дискриминацията според местоположението на потребителя в Европа ще бъде отменена за три категории стоки: продукти, за които не е необходимо физическо доставян; електронни услуги; и услуги, предоставяни в определени региони.

Новият закон предвижда потребителите от ЕС да плащат еднаква цена и да получават равни услуги, независимо от страната, района и местоположението. В прессъобщението на Еврокомисията са дадени примери за три категории стоки, които за които няма да има геоблокиране:

  • Пример 1: клиент от Белгия желае да закупи хладилник и намира най-подходящия модел в германски сайт. В този случай той има право да поръча тази стока и да я получи при условията на продавача или самостоятелно да си организира превоза.
  • Пример 2: клиент от България желае да закупи хостинг за своя сайт от испанска компания. Той ще има пълния достъп до тази услуга, ще може да се регистрира и да получи място на сървъра, като заплати точно толкова, колкото плаща испанският клиент – без допълнителни такси.
  • Пример 3: италианско семейство може да закупи туристическо пътуване до френски увеселителен парк, без да бъде пренасочвано към италиански сайт.

Новият закон не се отнася до аудио и видео продукцията, но в тази насока също се работи – засега европейските потребители имат правото да знаят, какви са условията за купувачите от другите държави на Европейския съюз. Това ще им даде възможност за вземане на по-информирано и балансирано решение.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

17 коментара за "Европа частично отменя геоблокирането"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка