Европейската агенция по лекарствата включи тромбозата като страничен ефект на ваксината на Johnson&Johnson

0
201

Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 20-ти април тази година включи тромбозата като рядък страничен ефект от ваксината Janssen. Медицинските експерти стигнаха до този извод след като анализираха осем случая на възникване на кръвни съсиреци, свързани с ниския брой тромбоцити, като единият от случаите е фатален.

Тази пролет започнаха да се появяват съобщения, че след ваксиниране с ваксината AstraZeneca започват да се развиват тромбози, съпроводени от тромбоцитопения. Във връзка с това, наскоро европейската агенция по лекарствата потвърди, че ваксината на компанията AstraZeneca в редки случаи може да предизвика тромбоза и спадане нивото на тромбоцитите. Сега лекарите споделят, че същият ефект се наблюдава и при използването на ваксината Janssen на компанията Johnson&Johnson.

Janssen е векторна ваксина, съдържаща човешки аденовирус. Към днешен ден с нея са ваксинирани над седем милиона жители на САЩ. Регистрирани са осем случая на тромбоза, единият от които летален. Тромбозата се проявява след около три седмици след ваксинацията предимно при жени на възраст под 60 години. Засега не са определени какви са рисковите фактори, които предизвикват този ефект. Кръвните съсиреци се появяват в необичайни места – в кръвоносните съдове на мозъка, в корема и артериите.

Въпреки че EMA включи тромбозата като страничен ефект от ваксината Janssen на компанията Johnson&Johnson, съветът на експертите е ваксината да продължи да се използва, понеже страничните ефекти се проявяват изключително рядко, а плюсовете от прилагането на ваксината превишават всички възможни рискове.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари