Европейската навигационна система Galileo отново работи

2
650
Galileo

Работоспособността на европейската глобална навигационна система Galileo, която от няколко дни не работи, бе възстановена. Центърът за услуги на Galileo официално съобщи, че клиентите вече могат да използват европейските услуги за навигация.

На 11 юли по неизвестни причини европейската система за сателитна навигация Galileo изцяло излезе извън строя. След два дни операторът на системата уточни, че сривът се дължи на повреда в наземното оборудване, разположено в Италия. Малко по-късно бе съобщено, че е намерена причината за възникването на проблемите. Но въпреки срива, сателитите продължаваха да ретранслират сигналите за бедствия и за спасяване на хора.

На 18 юли в уеб сайта на Galileo се появи съобщение, че всички основни услуги са възстановени. Центърът за услуги съобщи, че сривът се дължи на неизправност в оборудването на наземните системи за управление, които предсказват орбитите на сателитите. Образувана е комисия, която ще предотврати възникването на подобни ситуации в бъдеще.

Центърът за услуги на системата Galileo отбелязва, че още няколко дни може да има нестабилност в работата на предоставяните навигационни услуги.

Сателитната мрежа Galileo включва 26 космически апарата, от които 22 са в активен режим. Два сателита се използват за тестове в други орбити, а останалите два изпълняват други задачи, които не са свързани с геолокацията, но при необходимост могат да се завърнат към основната си дейност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари