Според наскоро публикуван доклад на европейска организация, защитаваща правата на потребителите в Европейския съюз, анонсираната в края на миналата година сделка между Google и Fitbit може да наруши правата на потребителите на съюза и да подкопае растежа на иновациите на стария континент.

Европейската потребителска организация (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) заяви в открито писмо, публикувано в началото на седмицата, че планираната сделка ще „промени правилата на играта“. Критици на сделката нееднократно са заявявали, че тя ще направи американския технологичен гигант монополист на пазара на фитнес тракерите и смарт часовниците, предоставяйки им достъп до огромното количество данни, събирани от устройствата. Споразумението би изместило от пазара на фитнес гривни компании, като Samsung и Apple, както и китайските Xiaоmi и Huawei, предава Reuters.

BEUC, която обединява 45 национални потребителски организации от 32 европейски държави в качеството им на свои членове пишат, че предложението на Google маркира поредната стратегическа сделка на дигиталния пазар, сключена от няколко технологични гиганта, които агрегират безпрецедентна пазарна мощ. „Ако Google придобие потребителските данни, генерирани от употребата на носимите устройства на Fitbit, включително и информацията, свързана с COVID-19, те ще използват тези данни за своя собствена изгода и могат да подкопаят възможността други компании да поднесат нови продукти към потребителите“, споделят от BEUC в своя доклад.

„Това има потенциала да накърни сериозно иновациите и потребителския избор в няколко пазара, като онлайн рекламата, търсенето, здравето и носимата електроника. По този начин, предложеното за сливане има потенциала да засегне не само дигиталните пазари, но също така и критична част от живота на всички европейски граждани и тяхното благосъстояние“.

От Google вече отговориха, че ще са прозрачни към потребителите по отношение на информацията, която събират, както и причините за това. Както вероятно си спомняте, компанията беше глобена вече сериозно от европейските власти заради използване на моноплистичната си роля в онлайн търсенето и смартфон операционната си система Android.

„Ние никога няма да продаваме информация на когото и да е било. Данните за здравето и физическата активност на Fitbit няма да се използва в рекламите на Google. И ние ще предоставим възможността на потребителите на Fitbit да преглеждат, преместват и изтриват своята информация „, заявиха от Google в специално обръщение още през ноември. В момента компанията води разговори с Европейския съюз и антитръстовите регулатори относно сделката преди да бъде заявено искане за одобрението ѝ. Отделно от притесненията на BEUC, през февруари тази година, Европейският борд за защита на информацията предупреди, че сделката може да представлява и рискове за поверителността на личните данни. Но не само в Европа изразяват своите опасения по отношение на споразумението между Google и Fitbit. Защитници на правата за поверителност на информацията в САЩ и някои американски законодатели вече отправиха конкретни призиви към Министерството на правосъдието в САЩ да блокират сделката.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари