fbpx
3.9 C
София

Европейският съюз възнамерява да затегне криптовалутните санкции срещу Русия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Властите на Европейския съюз обмислят нови ограничителни мерки срещу Русия, които могат да попречат на руснаците да имат възможност да изпозлват криптопортфейлите на най-големите криптовалутни борси, включително Binance и Coinbase. В същото време закупуването на криптовалути, и по-специално на USDT стейбълкойна, към през последните няколко месеца е един от най-популярните начини за изнасяне на капитал зад граница. Какви вратички за изнасяне на валута от Русия в чужбина ще останат и какво трябва да правят руските криптоинвеститори? Нека се спрем малко по-подробно.

Като част от затягането на санкциите срещу Русия поради референдумите в Луганската и Донецката народни републики, Херсон и Запорожието, властите на ЕС обсъждат налагането на нови мерки срещу възможността за осъществяване на парични преводи във вид на криптовалути чрез портфейлите на руснаците. Според информацията на уеб сайта на CoinDesk и агенция Bloomberg, Европейският съюз подготвя забрана за европейските компании да откриват криптовалутни сметки, криптопортфейли и каквито и да било услуги за съхранение на криптовалута за руските граждани и руските юридически лица. Списъкът с новите санкции, който бе приет от представителите на страните от ЕС в сряда, 5-ти октомври, засега не включва налагането на нови мерки срещу криптопортфейлите на руснаците. Но тази алинея може да бъде добавена по-късно.

Какво ще стане, ако бъде наложена тази санкция?

През април ЕС въведе строги мерки срещу криптовалутните активи, излизащи от Русия. На руснаците бе забранено да имат повече от еквивалента на 10 000 евро в европейски криптовалутни сметки и европейски криптопортфейли. Сега този таван ще бъде намален до нула, уточнява CoinDesk. Това очевидно означава, че руснаците няма да могат да съхраняват каквито и да било криптовалутни активи в своите криптопортфейли, имащи някакво отношение с Европейския съюз.

След като Visa и Mastercard се махнаха от Русия, след изключването на повечето руски банки от международната системна SWIFT и проблемите, свързани с международните преводи поради отказа на редица големи западни кореспондентски банки да работят с руски контрагенти, закупуването на криптовалути, включително стейбълкойна USDT (криптовалутата Tether, чиято стойност е обвързана с щатския долар), се превърна в един от най-популярните начини за изнасяне на пари и всякаква валута от Русия в чужбина. В пиковете през месец март обемът на търговията по отношение на двойката рубла-USDT, според информацията на The ​​Block, надхвърли 30 милиона в доларово изражение, въпреки че преди това беше предимно на ниво малко под 5 милиона. Руснаците активно използваха най-голямата криптовалутна борса Binance и нейната peer-to-peer онлайн услуга, която директно свързва продавачите и купувачите на цифрови активи и те могат да осъществяват на практика всякакви криптовалутни трансфери.

Ако ЕС забрани на операторите на крипто услуги да предоставят своите услуги на руснаците, то това ще засегне предимно криптовалутните сайтове, чиито централи са регистрирани в Европейския съюз. Така например, LocalBitcoins е регистриран във Финландия и най-вероятно в случай на забрана ще спре да работи с руснаци, ако допълнително към своя руски паспорт те нямат разрешение за пребиваване или документ за постоянно пребиваване в някоя от европейските страни.

Тази забрана съвсем не се ограничава само до европейските сайтове. Така например, след въвеждането на лимитите от по 10 хиляди евро през месец  април, Binance, която е регистрирана в Съединените щати, въведе същите ограничения. Най-вероятно, в случай на забрана, Binance и сега ще предпочете да следва санкциите и напълно да забрани на руснаците да търгуват чрез нейния сайт. Компанията няма да рискува с лицензи в ЕС. Същото важи и за Coinbase и другите криптовалутни борси с множество юридически лица, които ръководят работата на компанията в различните местни пазари. Централата на Coinbase е в САЩ, но компанията има и юридическо лице в ЕС – ирландската Coinbase Europe Ltd. Но по принцип, ако Европа наложи подобна забрана, въвеждането на същата забрана от страна на САЩ е само въпрос на време.

Децентрализацията

След въвеждането на подобна санкция руснаците очевидно няма да могат да използват само централизираните криптовалутни борси. Централизираните борси, каквито са Binance и Coinbase, използват единна компютъризирана търговска система, с помощта на която се осъществяват сделките между продавачите и купувачите. Именно централизацията дава възможност на клиентите да си възстановят паролата за своя криптовалутен портфейл.

Въпреки това, дори и с  наложени санкции от страна  на ЕС, децентрализираните борси ще останат достъпни за руските потребители, понеже нямат централизиран посредник между продавача и купувача, а  търговията с криптовалутните активи се осъществява с помощта на смарт договори. Борсите  от подобен род не могат да контролират сделките и транзакциите на своите потребители. Също така,  те не съхраняват средствата на  своите клиенти и паролите за техните криптовалутни портфейли. Това  е и причината децентрализираните борси да не са популярни сред хакерите – те няма как да бъдат хакнати, за да  може хакерът да получи пари. От  друга страна, тези криптовалутни борси нямат юрисдикция и не спазват финансовите закони на никоя страна, така че децентрализираните борси може  и да не наложат ограничения на своите клиенти от Русия.

Само че децентрализираните криптовалутни борси са много по-скромни по отношение на обема на търговията: според CoinMarketcap обемът на търговете на най-голямата децентрализирана  криптовалутна борса dYdX е над 20 пъти по-малък  в сравнение с Binance. Това явно означава, че няма да могат да се прехвърлят особено много финансови средства от Русия в друга страна.

Последно време в Русия станаха изключително популярни подробно описаните методи за изнасяне на валута от РФ в чужбина. Всички, които минават през Грузия, все още могат да купят до $50 000 във вид на USDT. Но ако ЕС наложи тази санкция, прехвърлянето на криптовалута, а и на всякаква друга валута, ще става много по-трудно. Ще следим темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини