Политиците не разбират как действа Мрежата и технологиите и не спират да ни го демонстрират. След като американски военни и политици не успяха да прокарат законно компрометиране на ключови услуги и продукти, защитени с помощта на криптографията, сега това ще се пробват далеч по-свободолюбивите им и либерални европейски колеги.

Технологичната индустрия за пореден път насочи гневен поглед към политическата класа, след като Германия и Франция официално поискаха от Европарламента да задължи компаниите да въведат бекдор функционалности в своите продукти и услуги за защитена комуникация и криптиране на данни, предава The Register. Вътрешните министри на Франция и на Германия Бруно Льору и Томас Демизиер са изпратили писмо до ЕК с призив да бъдат взети мерки срещу това, което те определят, като надигаща се вълна на тероризъм на континента. Сред мерките, които въпросните политици искат да бъдат взети са по-широко споделяне на личните данни между полицейските служби в Съюза, засилване на използването на биометрията и изискване от технологичните компании за изграждане на системи, което да позволи на правоохранителните органи лесното им разбиване. Това ще позволи пресичането на защитена комуникация и достигането на информация без нуждата да се знае паролата или секретната фраза за достъп до тях. Очаква се исканията, заявени в писмото (pdf) да бъдат подложени на обсъждане през октомври.

Изданието напомня, че това не е първия път, в който въпросните политици призовават за подобни мерки. В случая обаче, те са намерили подкрепата на Еврокомисията. Исканията им обаче са срещнали отпор в лицето на Асоциацията на компютърната и комуникационни индустрии, неправителствен мозъчен тръст, който лобира на страната на IT индустрията. Кристиян Боргрен определя мерките като безспорно контрапродуктивна идея. „Въвеждането на троянски коне в криптираните данни ще постави в сериозен риск сигурността, като цяло и конфиденциалността на всички европейски граждани, което е несъвместимо с настоящите законови рамки за защита на личната информация. Отслабените защити до голяма степен оставя онлайн системите уязвими на всякакви атаки, както от терористи, така и от страна на хакери“, споделя той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари