fbpx
16.8 C
София

Евростат: най-доверчиви в интернет са литовците, поляците, румънците и българите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Евростат публикува любопитна статистика, която демонстрира отношението на жителите на Европейския съюз и ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия) към фалшивите новини в интернет. Според натрупаната през последните три месеца статистика сред европейците на възраст от 16 до 74 години, на подобни публикации най-малко вярват жителите на скандинавските страни, като най-доверчивите са гражданите на Литва, Румъния, Полша и България.

Взето като средно по ЕС и ЕАСТ, доколко е вярна публикуваната информация проверяват 23% от потребителите. При това почти половината от европейските потребители (47%) се сблъсква с фалшиви или съмнителни съобщения. Това означава, че на практика повечето новини от подобен тип веднага се приемат или като истина, или като със сигурност фалшиви. Само малка част от хората отделя време да провери и на други места дали съответната новина вярна или не.

Най-трезвомислещи се оказаха жителите на Нидерландия, където почти всеки втори (45%) проверява съответното новина и на други места. Следва Люксембург с 41% и Ирландия с 39%. Най- доверчиви или казано по друг начин, най-убедени в своята осведоменост, са жителите на Литва, където само 11% от потребителите проверяват информацията, следвани от потребителите на Румъния (12%), Полша (16%) и България също с 16%.

Независимата проверка най-често се извършва също в интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
27 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини