Евросъюзът прие директивата за авторското право

19
1175
авторски права

Европа продължава реформата на законодателството в областта на авторското и сродните му права. На 12 септември 2018 година Европарламентът прие Директивата за авторското право в цифровата ера Copyright in the Digital Single Market – донякъде спорен законодателен акт, предназначен за синхронизиране на съвременното законодателство с реалностите на цифровата епоха.

Преди три месеца Европарламентът отклони този законопроект, предимно заради силната критика на два ключови пункта. Това са член 11 и член 13 от Директивата, които жаргонно бяха наречени „данък линк“ и „филтриране на съдържанието“. Направени са редица поправки, законодателството леко е смекчено към нарушителите и сега бе утвърден новия вариант на директивата.

Резултатите от гласуването са: За – 438, Против – 226, Въздържали се – 39. Окончателното гласуване бе насрочено за 29 януари 2019 година. След това отделните държави на ЕС ще решават, по какъв начин ще прилагат новия закон.

Позицията на законодателите

Според замисъла на законодателите, новата директива служи „за защита на малките предприятия и свободата на изразяване“. Технологичните гиганти трябва да споделят доходите си с авторите, творческите хора: художниците, музикантите, журналистите и т.н. Идеята е, издателите и журналистите да получават заплащане за за своята работа, ако тя се използва от гиганти като YouTube или Facebook.

Директивата засилва мерките за търсене на отговорност на онлайн платформите за нарушаването на авторските права. Това засяга големите сайтове, които показват само фрагменти от авторския текст. На практика това означава, че сайтът трябва да плаща на собственика на авторски права за използването на материали, защитени с авторски права. Директивата буквално изисква възнаграждение да получават не само издателствата, но и самите журналисти.

Новата директива ще е от полза за авторите, малките компании и стартъпи, но сериозно засяга големите корпорации. В новата редакция, малките компании и микроплатформите са изключени от обхвата на директивата. Нов е и моментът, че Уикипедия и платформите със софтуер с отворен код, като GitHub няма да бъдат засегнати. Директивата се отнася само до големите корпорации, които получават милиарди долари печалба от безплатното използване на чуждите авторски произведения.

Новите поправки предвиждат спазването на закона без несправедливо да се нарушава правото на свобода на словото. И още, обменът на линкове към статиите заедно с отделните няколко думи, които ги описват, не нарушават директивата.

Позицията на критиката

Според редица активисти за свобода на информацията, последствията от новата директива не са така безоблачни.

Член 11 (данък препратка) ще даде възможност на издателите и вестниците да изискват пари, например от Google, когато цитира техните произведения. Критиците посочват, че подобни опити са правени неведнъж и винаги са били неудачни. Като пример се посочва Google News. Има и нещо друго: Член 11 сякаш специално е направен, за да се използва от авторските тролове (по аналогия с патентните тролове).

Член 13 от Директивата изисква от платформите като YouTube и Facebook да блокират препубликуването на материали, защитени с авторски права. Критиците считат това за още по-лошо: платформата трябва да работи съвместно с притежателите на авторски права и трябва да въведе някакъв механизъм за филтриране на защитеното съдържание, за да не могат потребителите да ползват защитени материали. Единственият начин за изпълнението на Член 13 е да се сканират всички данни, качвани в YouTube и Facebook. Само че това може да се използва като начин за една много широка цензура. Ето защо, авторитетни лица, като Джими Уейлс и Тим Бърнардс Лий са категорично против Директивата. Фондация „Електронни граници“ публикува отворено писмо срещу Член 13, подписано от десетки видни интернет специалисти, програмисти, юристи и депутати на Европарламента.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
16 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
favrРозамунд ВерхофенРеалистБудилникПоследния самурай Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

Т.е. се грижат за правата на корпорациите, но не и за гражданите! Ето затова България не трябва да присъства, а да напусне всякакви структури, защото бедничка България няма място край трапезата на корпорациите!

Null Zero
Null Zero

Тоест се грижат за правата на гражданите, а точно България трябва да си намери място край трапезата на корпорациите, за да не изчезне. Хората не искат да са бедни и гинещи в мизерия.

Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

За забогатяване на бедните не се грижи корпорацията.. Място за бедни край трапезата никога не е имало, няма и да има. Корпорациите искат печалби и роби.. Политиците на България, служещи само на чужди интереси и неинтересуващи се от народа си, ни поднесоха на тепсия като туземна маса за район за „инвестиции“ и поклонихме глава да сме роби..

Null Zero
Null Zero

Методи, кой дава пари на хората? Колко данъци и заплати плащат корпорациите? Колко данъци плащат обикновенните работници? Или може би политиците намират работа на хората? Бизнесът и в най-развит вариянт – корпоративен, се грижи за хората. Политиците и целият управленски апарат само паразитират и ужким регулират. Както и да го овърташ, всяка една що-годе поносима за живот държава днес е такава само и единствено заради бизнес и по-точно корпорации. Германия (корпорации като Адидас, BMW, Mercedes, Bosh и хиляди още), за САЩ да не изброявам, че чак и монопол имат, Япония, Южна Корея… Е, и Ирландия се дупи на Епъл и… Виж още »

favr
favr

ако в света нямаше корпорации, би било наистина хубаво място за живеене… единствената цел на корпорациите е да заграбват колкото се може повече капитал, който да конвентират във власт, чрез която да придобиват повече капитал… в крайна сметка това няма да доведе до нищо хубаво, именно възходът на т.нар. корпоративен бизнес през 20 век докара света до маса икономически кризи, 2 световни войни, все по-нарастваща пропаст между бедни и богати, и като цяло геополитически миш-маш и тихо надвиснала поредна световна война… да говориш колко хубаво било да имаш смартфон при положение, че в света има към милиард души, дето няма… Виж още »

Реалист
Реалист

Моето момче я вземи да се ограмотиш поне малко преди отново да седнеш и да пишеш глупости. В България сумите събрани от Данък Общ Доход са повече от сумите събирани от Данък Печалба. Само не се опитвай да пробутваш нещо свързано със ДДС, ДДС го плаща крайния потребител. Относно Ирландия, там проблема е че корпорациите не искат да плащат данъците в пълен размер. Запомни милионер се става от труда на милиони трудещи се.

favr
favr

е да де… сащ, канада, австралия и западна европа са станали милионери на гърба на милиардите бедни трудещи се от южна америка, азия и африка… а пък да даваш пример с българия със каквито и да е събрани суми, при положение че няма функциониращ държавен апарат е меко казано несериозно

Национал-Капитализъм 4.0
Национал-Капитализъм 4.0

Обръщам се към всички, които не искат да ваксинират децата си, не искат да спазват авторското право, информират се от страници с крадени и копирани фалшиви новини, писани в някой руски център – ще ви намерим, ще ви смачкаме и ще ви пратим в Сибир, защото повярвайте ми – дори и московските жидове няма да ви изтраят тъпотиите!

ЕС е един болшевишки съюз, но често приемат правилни неща и това е едно от тях!

Драган
Драган

Как да приемеш такива закони – заради разните авторски права хапчетата поскъпнаха толкова и ощетени като „Национал-Капитализъм 4.0“ престанаха да си ги взимат.

favr
favr

ще намрите, ще клекнете и ще духате до пълно изтощение… тва либерастите и без това за друго не ставате

Свобода и демокрация
Свобода и демокрация

@favr, никога няма да се върнат заводите за компоти и захър, където единственото, което правите е да запечатвате буркани и пакетирате опаковки. Светът е друг, такава работа няма да ти гарантира кренвирши и ракия на корем. Комунизмът си отиде!

favr
favr

именно… комунизмът си отиде отдавна и няма да се върне… каква тогава е работата на върлите антикомунисти, повечето от които са родени след падането на въпросния коминизъм и са чували за него предимно от словоблудствата на индивиди, като иво инджев, александър йорданов и плевнята, които пък от своя страна преди да станат стожери на демокрацията бяха ревностни защитници за комунистическия режим…

favr
favr

и не че нещо ама преди 89та освен за компоти и захар имаше и някой други заводи… за компютри, за автобуси и камиони, за земеделски машини, имаше селско стопанство, образование, здравеопазване, инфраструктура… ама виж, банани нямаше през лятото… за това сега вместо в държава живеем в разграден заден двор, ядем 3то качество храна която ни внасят немци, чехи и гърци, даваме си половината заплати на американци дето ни продават нашия ток, тъпчем са целогодишно с банани и ревем че са виновни комунистите, дето ги няма от 30 години… обаче продължаваме да вярваме в обещанията на либерастите за светлото евроатлантичеко бъдеще,… Виж още »

Будилник
Будилник

Кой компютри? Крадените прототипи на Епъл, които се произвеждаха с години закъснение? Заший си трослаката уста и чуй самия Бай Тошо какво каза за провала на тая система и защо искаше излизане от СИФ и присъединяване към Европескатс икономическа общност – споделено на президента на Западна Германия и на галавечеря във Варна – по времето на комунизма. Четете и следете, тролове с тролове.

favr
favr

крадени некрадени, произвеждахме съвсем сносни и сравнително евтини за времето си компютри… сега не се произвеждат никакви… хвана са явно само за компютрите и нищо не каза за другите елементи(селско стопанство, образование и т.н.), ес днес е много по-близък до нацистка германия или ссср откоклото до напудрената розова идея, дето са опитват да поддържат медиите

Розамунд Верхофен
Розамунд Верхофен

„и ревем че са виновни комунистите, дето ги няма от 30 години…“ Е тука брато си в грешка. Точно всичките тия дето сега ни „управляват“ са отрочета на тия дето си мислиш че ги няма.. Ти в коя България си живял преди 10-ти 89та защото аз друго познавам и помня. А сега точно евросъюза прилича на СИВ. Диктува се на по-слабите какво да произвеждат, и с какво да се съобразяват. Има една огромна върхушка която се чуди какви да ги надроби та да страдат всички. Евро парламента е сборището на корумпираните лешояди с брутални заплати. Тоест, и преди с комунистите… Виж още »

favr
favr

ами като цяло съм напълно съгласен… просто въпросните хора дето разкатават държавата и народа, според мене не са комунисти… те са си просто измекяри, използващи властта за собствена и на братчеда изгода… в периода от 44та до 89та година са са подвизавали като комунисти, след 89та за една нощ се преобразиха в борци за свобода и демокрация, по турско са били чорбаджии и с гордост са си носели фесовете… просто явно за разлика от повечето останали народи по света на нас не ни пречи да ни управляват отрепки и си траем

Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

Kaĸтo oбиĸнoвeнo лoшитe ca тeзи, ĸoитo CAЩ ĸaжaт, чe ca лoши. Бeз знaчeниe е дaли щe ĸaжaт, чe пpитeжaвaт xимичecĸo/биoлoгичнo opъжиe и щe тe oбecят или щe ĸaжaт, чe cи ĸитaйcĸи/pycĸи шпиoнин – винaги ca пpaви. Аĸo eднa oчeвиднa лъжa бъдe ĸaзaнa oт CAЩ, тя oфициaлнo ce пpeвpъщa в иcтинa.

Последния самурай
Последния самурай

Кои бяха тези САЩ? Щото начело с техния анимационен президент след 3г. Няма да са номер едно и да дават акъл и. ..