„Единствено депутатите – програмисти могат да спасят демокрацията“

25
1848

Без познаване основите на програмирането е невъзможно да се осъществява регулация на развитието на електромобилите, изкуствения интелект и социалните мрежи. Всеки държавен служител трябва да премине базовите курсове на кодинга. В противен случай политиците няма да могат да се справят с възникващите в наши дни ситуации и няма да могат да търсят отговорност на IT гигантите.

Програмиране в името на демокрацията

Според статистиките на Hansard, в Камарата на общините на Обединеното кралство проблемът с предубедеността към алгоритмите е споменат едва два пъти. И това на фона, че днешните ИИ имат склонност да имитират предразсъдъците на своите създатели. Този проблем отдавна се обсъжда от медиите, понеже е директно свързан с дискриминацията в социалните мрежи и с разпространяване на риториката на ненавист, както и фалшивите новини. А от това политиците се интересуват.

Стажантката Тара О’Райли от британския парламент излезе с интересна теза. Тя счита, че депутатите нямат достатъчно знания за обективно оценяване на днешните ситуации от подобен тип.

Според нея, парламентаристите трябва не само да разбират основите на алгоритмите, използвани в роботите и автопилотите, но много полезно би било и да умеят да програмират. Дори и на най-ниско ниво. Тези умения ще могат да използват в своята ежедневна работа – например, за автоматизиране обработката на различните запитвания от страна на техните избиратели.

О’Райли публикува своя материал в New Statesman, като подчерта, че програмирането съвсем не е митично хоби само за някои избрани. Базовите навици на програмиране могат да се изучат самостоятелно с помощта на многото безплатни курсове и пособия, публикувани в интернет.

Но повечето депутати засега не схващат за какво биха могли да използват тези знания. Не всички осъзнават, че технологиите засягат и пронизват всички отрасли, а манипулацията с данни водят до сериозни последствия. Достатъчно е да си припомним скандала с Cambridge Analytica – компанията, която променяше духа на изборите в целия свят, използвайки инструментите на Facebook

До отвърнем на Зукърбърг

Британските власти вече признаха, че социалните мрежи влияят на политическите настроения в обществото. Още през месец юли Британският комитет по цифровите технологии, култура, медии и спорт (DCMS) обвини Facebook и Twitter в подкопаване основите на демокрацията.

Ние трябва да инвестираме в знания и в разбиране на новите технологии, за да можем да накараме хората като Марк Зукърбърг да отговарят пред всички“ – каза О’Райли.

Тя се позова на цитата на Джейми Съскинд, автор на книгата „Политиката на бъдещето““ „Социалното инженерство все по-малко се различава от програмното инженерство„. В тези условия, разбирането на принципите на работата на алгоритмите би оказало силно положително влияние.

Британският журналист Матю Хюз не е съгласен с О’Райли. В статията си в Next Web той отбелязва, че повечето депутати нямат свободно време, понеже работят по 70 часа седмично. Другият проблем е възрастта. Повечето от половината членове на парламента са на над 50 години, а някои са доста над 70 и е странно да се изискват от тях да научат дори и основните принципи на програмирането.

Но нещата в тази насока се променят. В Китай например, на всеки държавен служител се начисляват пособия по програмиране, блокчейн, изкуствен интелект и цифрови преобразувания. Тези учебници се съставят от експерти и браншови журналисти. Да не забравяме, че с ИИ китайските депутати се сблъскват всеки ден. Освен прочутата компютърна система за социален рейтинг, в Китай се използва и невронната мрежа Zero Trust, която в автоматичен режим разкрива корупцията сред политиците.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
19 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
тъй-тъйКапиталистсоциалистмаминКоолиоКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Ае то се е видяло, ще ни слагат чип в мозъка, за да ни програмират още по-лесно да сме зомбита потребители. Направо като роботи ще ни направят, без грам собствена воля.

ха-ха-ха
ха-ха-ха

Депутатът – програмист е като морското свинче, което в действителност нито е морско, нито е свиня 🙂

Dedal
Dedal

То че не е морско е ясно, но със сигурност е свиня.

bluewater
bluewater

Морските свинчета са пренесени от Джеймс Кук през море и заради това се казват „морски“, а се наричат свинчета, заради специфичните звуци, които издават.Морското свинче (Cavia Porcellus) е вид гризач …… и т.н. за любопитните има wikipedia.

тъй-тъй
тъй-тъй

По принцип демокрацията е управление на глупостта. Общественото мнение се формира чрез медии и телевизионно облъчване, отговорността е колективна /никой не е виновен/, мисленето не е препоръчително, а функцията му е поета от интернет, политическата коректност е доведена до идиотска крайност /фанатизъм/, децата се възпитават да бъдат безчувствени, разлигавени психопати. Традиционното семейство, като основен стълб на обществото е подложено на брутални атаки. Учат ни да вярваме на това, което ни казват и да се срамуваме от това, което сме. Накратко, демокрацията, това е масово затъпяване, докато в същото време ни обясняват, че поумняваме. А ние им вярваме именно защото затъпяваме.

въй-въй
въй-въй

Ако народът е избрал да е глупав, то действително е управление на глупостта. Ако е избрал да е интелигентен, е това вече е друг въпрос.

тъй-тъй
тъй-тъй

От една страна – добре казано, защото глупостта и интелигентността са личен избор. От друга – не съвсем, по отношение на демокрацията, защото целта на демокрацията е да помага на тези, избрали глупостта, и да пречи на тези, избрали интелигентността. По начало демокрацията има за цел да превърне хората в ломотещи идиоти. Както и вие казахте, те може да не искат, но демокрацията въпреки това продължава да опитва. Това е основната и задача. Поздрави.

steffo
steffo

Народът няма избор просто.

тъй-тъй
тъй-тъй

Винаги има избор. Но понякога е много труден. Поздрави.

Капиталист
Капиталист

Алтернативата каква е? Военни трибунали, социалистически съвети? Я, кажи ми в човешката история в кой друг строй е имало възможност обществото да се радва на толкова свобода и благоденствие?

Кольо
Кольо

Облъчен си капиталисте. Направо се късаме от благоденствие. Особено добре се чувстваме докато дрогата не е престанала да действа.

социалист
социалист

Алтернативата е „пряка демокрация“. Всеки гражданин гласува за всяко решение в държавата си, в града си, в квартала си и в жилищната си кооперация. Всеки има възможност да види поименно всички гласували и да преброи гласовете, така че няма възможност за манипулации. По този начин правителството, държавната администрация и законодателната власт стават напълно излишни. Всички решения се вземат от хората, които ги касаят. Така е било в древна Елада. В Швейцария са тръгнали по този път. В Естония – също. Въпрос на време е всички правителства и партии по света да се превърнат в историческо понятие. Което, разбира се, на… Виж още »

Капиталист
Капиталист

Пряката демокрация и социализма твърдо се различават, не знам кой така брутално те е излъгал. В Швейцария има частнична пряка демокрация, 15 минути про лекаря струват 120 франка, а половината Българи не само че не биха могли да си позволяват да живеят там, но и не биха били добре приети със своята селяния. В Елада, което дефекти става дума за град-държава е имало робство, принудителен труд и право на глас са нямали робите, жените и хората без имот и образование. Отделно на тези, на които не са им приемани предложенията са имали доста нелицеприятна съдба. Така или иначе тази система… Виж още »

социалист
социалист

Aлтepнaтивaтa e „пpяĸa дeмoĸpaция“. Bceĸи гpaждaнин глacyвa зa вcяĸo peшeниe в дъpжaвaтa cи, в гpaдa cи, в ĸвapтaлa cи и в жилищнaтa cи ĸooпepaция. Bceĸи имa възмoжнocт дa види пoимeннo вcичĸи глacyвaли и дa пpeбpoи глacoвeтe, тaĸa чe нямa възмoжнocт зa мaнипyлaции. Πo тoзи нaчин пpaвитeлcтвoтo, дъpжaвнaтa aдминиcтpaция и зaĸoнoдaтeлнaтa влacт cтaвaт нaпълнo излишни. Bcичĸи peшeния ce взeмaт oт xopaтa, ĸoитo ги ĸacaят. Taĸa e билo в дpeвнa Eлaдa. B Швeйцapия ca тpъгнaли пo тoзи път. B Ecтoния – cъщo. Bъпpoc нa вpeмe e вcичĸи пpaвитeлcтвa и пapтии пo cвeтa дa ce пpeвъpнaт в иcтopичecĸo пoнятиe. Koeтo, paзбиpa ce, нa… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

@Капиталист Във всеки друг строй, хората се радват на повече свобода и благоденствие. Всъщност в демокрацията хората са нещастни и изнервени. Медиите много помагат за това положение. Нека погледнем „най-голямата демокрация“ – САЩ – токсикоманията и зависимоста от медикаменти там не е мода, не е и епидемия – тези периоди отминаха. Сега там приемането на депресанти и антидепресанти е норма. Норма, защото без тях хората не издържат. Психолозите, посещенията при които са почти задължителни, са официалните наркодилъри на обществото – изписват психотропни вещества с тонове, без да са истински лекари и без да успяват да помогнат за хилядите психози. Хората… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Една добавка – във всеки друг строй, разбира се с изключение на тоталитарните такива, като социализъм и нацизъм /социализъм и нацизъм са синоними, но както и да е/, и разните му варианти на диктатура.

Капиталист
Капиталист

Ами отиди да живееш в не-демократична държава, след като тук не ти харесва – Венецуела, Китай, Русия, Судан, Сирия, Иран, Северна Корея и т.н. Там “няма” да имаш срес! Само да те светна, че стреса в БГ е в пъти по-голям от този в САЩ, но тук хората са достатъчно прости да не го лекуват.

тъй-тъй
тъй-тъй

Откъде решихте, че не ми харесва? Тук се чувствам прекрасно. И защо решихте, че у нас е демокрация? Продължават да управляват комунистите, службите им, децата им, родата им, аверчетата им… Демокрация в България не е имало изобщо /не че се оплаквам/, продължават да ни управляват комунистическите служби. И именно защото тук ми харесва, когато не съм съгласен – се обаждам. Както и много други хора. Държава може и да няма, но гражданско общество има – фактът, че за двайсет и шест години само три правителства завършиха мандата си, го потвърждава. Поздрави.

Калин
Калин

А по времето на идустриалната революция е трябвало да бъдат парни техници и физици?
Що за глупост.

Капиталист
Капиталист

Много от полиците по това време са или едри индустриалци с техническо мислене или вързани с тези групи. Това е нормално и даже добре!

дсад
дсад

В Швейцария, не са програмисти, защо не се оплакват хорицата?

Капиталист
Капиталист

Защото по цял ден работят като волове и като се приберат последното нещо на главата им е оплакването. Като не си бил там, не говори! Погледни в един сравнителен сайт техните цени и ще разбереш защо тези заплати там реално ги правят еквивалентно бедни на повечето Българи. В Швейцария, както в цял цивилизован свят живеят добре предприемчивите!

Koko
Koko

„но много полезно би било и да умеят да програмират. Дори и на най-ниско ниво.“

Поне един Асемблер да научат.

маминКоолио
маминКоолио

Kolьо , защо мислиш , че ние сме демокрация и съдиш за нея по нашето положение?

Капиталист
Капиталист

Защото е съветизиран мозък, който чете Бултаймс и фалшиви новини.