fbpx
8.2 C
София

ЕКА е на крачка от построяването на електроцентрала в небето, която да изпраща електричество на Земята

Най-четени

На среща тази седмица в Париж Европейската космическа агенция (ЕКА) ще разгледа възможността за изграждане на гигантска слънчева ферма в космоса. Ако тя бъде одобрена, ще започне тригодишно проучване дали подобна ферма би била възможна, рентабилна и дали би могла да „излъчва“ енергия по безжичен път обратно към Земята. 

Въпреки че идеята със сигурност не е нова и тя често се предлага като концепция, никога не е била реализирана.

Ако проучването завърши положително, това може да бъде първият път, когато официалните лица действително ще изпробват смелия план. Според ЕКА инициативата SOLARIS ще положи основите на евентуално решение за започване на разработването на фермата през 2025 г. 

Подобен проект би имал за цел да се справи с присъщите на слънчевата енергия на Земята ограничения. Като например невъзможността за производство на енергия през нощта или при силни облаци, като просто изведе слънчевите клетки над атмосферата. Това би повишило значително ефективността на клетките, тъй като слънчевата светлина е около десет пъти по-интензивна в космоса (благодарение на атмосферата). 

Това би могъл да бъде отговорът, необходим за постигане на европейския ангажимент за нулево нетно потребление до 2050 г. 

Разбира се, ние използваме слънчеви панели в космоса от десетилетия, така че това със сигурност не е новаторска идея. Трудната част се състои в това да се върне тази енергия обратно на Земята. 

Референтният проект и водещата идея на ЕКА за това е чрез 2.45-гигахерцови микровълни.

Енергията ще се взема от фотоволтаичните клетки и ще се предава чрез микровълни до приемни станции на Земята. След това ще я преобразуват обратно в електричество и ще я подават към мрежата. 

Най-хубавото е, че след като електроцентралата заработи, не е необходимо целта да бъде Земята. Когато хората евентуално стигнат до колонизиране на Луната, енергията може да се изпраща и там.  

Реализирането на проекта SOLARIS ще затвърди позицията на Европа като ключов играч – и потенциално лидер – в международната надпревара за мащабируеми решения за чиста енергия.

ЕКА

Все още има някои предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

В момента както сателитът, така и приемните станции трябва да бъдат много, много големи. Разходите за много изстрелвания на ракети, за да се построи нещо, което тежи хиляди тонове в орбита, биха били астрономически. Въпреки това, проектът би могъл да бъде значително по-евтин от сегашните решения за същото ниво на енергийна мощност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини