Екипът за живот на Марс ще може да използва 3D-принтирани кожа и кости при злополуки

13
430

В следващите години се очаква да изпратим хора, които да живеят на Марс… меко казано, дълго време. В случай на изкълчване, изгаряния или фрактури болните явно няма да могат да бъдат връщани на Земята. Затова учени от болницата на Техническия университет в Дрезден експериментират с първите биопринтирани мостри на кожа и костна тъкан. Технологията все още не се ползва широко тук, но в космоса, където тъканта зараства по-бавно, това би било животоспасяваща иновация.

Томасо Гидини, оглавяващ филиала на Европейската космическа агенция, работещ върху проекта, сподели в изявление: „В случай на изгаряне, например, нова кожа може да се биопринтира вместо да се присажда от друго място по тялото на астронавта…“

За учените най-голямото изпитание е разработване на технологията, която да работи в състояние на нулева гравитация. Затова инструментът за 3D-принтиране е модифициран, за да работи отгоре надолу. За изграждането на кожни клетки се използва плътна кръвна плазма заедно с растителен материал, а за костите влиза в приложение калциев фосфат, който взаимодейства с тялото при поставяне на костта.

Това са едва първите стъпки към изграждането на надеждна технология, която да лекува хората в космоса. Един космически кораб не може да носи повече от това. Още повече, че се изискват и специално оборудване и пространство, за да могат астронавтите да извършват 3D-принтирането. Това допълнително би затруднило пренасянето до Марс.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Нали, някакви българи твърдяха, че възпроизвеждат тъкани дори органи чрез 3D принтер.

Само кожа ли?
Само кожа ли?

А 3D-принтиран кожен грездей няма ли да използват? 😀 Щото преминат ли през поясите на Ван Алтен, дори и да не умрат в същия момент от полученото облъчване, топките им със сигурност ще сдадат багажа.

Мирослав
Мирослав

Този прочит на събитията е от руски източник! Пояса не се казва Ван Алтен, а Ван Алън! За любителите на конспиративните теории: Източник:Космос.бг -Последното шоу на Фокс ТВ (бел. адм. конспиративното филмче за кацането на Луната) представлява доста умела и забавна поредица от глупости. Твърдението, че радиационното облъчване по време на мисиите „Аполо“ би убило астронавтите, е само един пример за такава глупост. Цитат на д-р Джеймс Ван Алън, откривател на поясите Biohazard -Има твърде голямо количество радиация в открития космос, за да може да осъществим пилотирани космически полети в далечния космос. Това генерално заключение обикновено се прави от хора,… Виж още »

Браво, смешко! :)
Браво, смешко! :)

С това copy/paste си заработи седмичната доза бЕло от НПО-то на чичко Шорош 😀 Само че преди да тръгнеш да се пънеш да доказваш, че хора са кацали на Луната, да беше обяснил защо на снимките се виждат камъчета с размер на юмрук точно под соплата на т.нар. „спускаем модул Eagle-1“? След като се предполага въпросният модул да е кацнал на реактивна струя, а такива камъни и обикновена прахосмукачка би издухала?

Палестуениец
Палестуениец

Да пратят хора на Марс, пък тогава ще говорим и пишем… Стига да сме живи…

Мирослав
Мирослав

Не само, че съм го копирал, но за разлика от вас руските тролове съм посочил и източника. В такъв случай трябва да си напушен, за да си мислиш, че се опитвам да представя публикуваното като мои разсъждения.
_______
Чукча преди да прочете, бърза да пише!
________
До Браво, смешко! 🙂

Браво, смешко! :)
Браво, смешко! :)

Вместо само да копираш, да беше си направил труда да помислиш… ако имаш с какво… Тогава щеше да разбереш, че единственото обяснение за камъчетата под соплата на „спускаемия модул“ е, че снимките са фалшификат. Следователно – всичките ти копирани чаршафи с преливане от пусто в празно са излишни.

Калин
Калин

Антиваксъри, плоскоземни – всякакви идиоти има. Включително и тези, които вярват на конспирациите, че американците не са били на Луната. 😀 😀

Палестуениец
Палестуениец

Може… след 20-30 години…

оптимист...
оптимист...

След 200-300 е далеч по-реално…

Симеон
Симеон

Вече се тестват принтиране на органи

оптимист...
оптимист...

Имах предвид – на Марс. Минаха 50 години, откакто човек излезе на орбита около Земята. Все още не е успял да стигне по-далеч. Реалното изпращане на хора до Луната все още е „мисия невъзможна“. И няма изгледи в следващите 20-30 години да бъде осъществено. А пътуване на хора до Марс си е чиста фантастика и маркетингов трик, с който МОШЕници като Мъск да печелят популярност и да лапат държавни субсидии.

favr
favr

костите, ако стават за рагу, може и да им е от полза…