Експериментът на OpenAI е поредният опит на ИИ да съчинява музика

2
369

Това не е първият път, в който учени се опитват да накарат изкуствен интелект да съчинява музика. Не е и най-успешният и определено няма да замести популярните музиканти на нашето време. Въпреки това новият проект на OpenAI е впечатляващ и интересен. Той се казва Jukebox и разкрива на учените важни подробности, които трябва да се имат предвид при изграждането на AI.

За целта OpenAI обучи спирална невронна мрежа с много и различни песни (вместо с чисти мелодии при другите проекти). Тя крипштира и компресира данните, които минават през специален преобразовател. Той извежда окончателното аудио със същото качество, каквото е и на изходния материал.

За OpenAI голяма роля в прогреса на Jukebox изигра предишен проект на фирмата, наречен Musenet. При него обаче компютрите бяха обучавани именно с чисти MIDI звукове. Jukebox пък получи достъп до около 1,2 милиона тракове (половината от които на английски), заедно с допълнителни данни и текст от LyricWiki (включително дори информация за изпълнители и музикални жанрове). Според учените обаче новият ИИ си има своите ограничения:

„Въпреки че Jukebox е една стъпка напред в музикалното качество, кохерентността, дължината на аудио пътечката… има голяма разлика между сегашното поколение и музиката, създавана от човек. Така например, макар че генерираните песни имат периодична музикална свързаност, следват традиционни модели в акордите, и дори включват впечатляващи солота, не можем да чуем големи музикални структури като например повтарящи се припеви“.

Друг важен проблем е все още липсата на индивидуално авторство на компютърната музика. Това би довело до разногласия с различните изпълнители по отношение на авторско право. Въпреки всичко Jukebox представя големия потенциал за развитие на изкуствения интелект и несъмнено формулираните тракове са забавни за слушане.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари