9.7 C
София

Експериментът с ГМО комарите в Бразилия излезе от контрол

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Никой не обича комарите, понеже те са не само досадни, но и разпространяват опасни болести, включително малария и жълта треска. Има много проекти за намаляване числеността на тези насекоми с помощта на съвременните биотехнологии, но резултатите далеч не винаги съответстват на очакванията.

Уеб порталът New Atlas съобщи, че в Бразилия проектът за намаляване числеността на комарите чрез генна модификация е завършил с пълен провал. В рамките на този проект компанията Oxitec е пуснала в дивата природа мъжки комари от вида Aedes aegypti в ДНК на които е вмъкнат доминантен летален ген. Идеята е била да се създаде слабо потомство и по този начин осезателно да се намали популацията на комарите.

Експериментът е проведен в община Жакобина в продължение на 27 месеца. В природата са били пуснати няколко милиона ГМО комари. Според учените, по този начин числеността на тези насекоми е трябвало да намалее с 85% и по този начин значително да се намалят заболяваните, причинени от комарите.

Изследователите от Йейлския университет, наблюдавали експеримента, споделиха че в началото, ГМО комарите наистина сериозно са съкратили популацията на тези насекоми. Но след 18 месеца тя изцяло се е възстановила.

Освен това, в цялата популация на комарите в тази област на Бразилия се наблюдава вмъкнатият летален ген. Очакванията на учените са били да се получат слаби поколения комари, които не могат да участват в размножаването. Само че след този експеримент комарите са станали много по-устойчиви именно поради вмъкването на гени от кубински и мексикански популации, използвани при създаването на ГМО насекомите. Сега никой не се наема да предскаже какво влияние ще окаже всичко това на разпространението на пренасяните от тях болести.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини