Експериментът с ГМО комарите в Бразилия излезе от контрол

10
4733

Никой не обича комарите, понеже те са не само досадни, но и разпространяват опасни болести, включително малария и жълта треска. Има много проекти за намаляване числеността на тези насекоми с помощта на съвременните биотехнологии, но резултатите далеч не винаги съответстват на очакванията.

Уеб порталът New Atlas съобщи, че в Бразилия проектът за намаляване числеността на комарите чрез генна модификация е завършил с пълен провал. В рамките на този проект компанията Oxitec е пуснала в дивата природа мъжки комари от вида Aedes aegypti в ДНК на които е вмъкнат доминантен летален ген. Идеята е била да се създаде слабо потомство и по този начин осезателно да се намали популацията на комарите.

Експериментът е проведен в община Жакобина в продължение на 27 месеца. В природата са били пуснати няколко милиона ГМО комари. Според учените, по този начин числеността на тези насекоми е трябвало да намалее с 85% и по този начин значително да се намалят заболяваните, причинени от комарите.

Изследователите от Йейлския университет, наблюдавали експеримента, споделиха че в началото, ГМО комарите наистина сериозно са съкратили популацията на тези насекоми. Но след 18 месеца тя изцяло се е възстановила.

Освен това, в цялата популация на комарите в тази област на Бразилия се наблюдава вмъкнатият летален ген. Очакванията на учените са били да се получат слаби поколения комари, които не могат да участват в размножаването. Само че след този експеримент комарите са станали много по-устойчиви именно поради вмъкването на гени от кубински и мексикански популации, използвани при създаването на ГМО насекомите. Сега никой не се наема да предскаже какво влияние ще окаже всичко това на разпространението на пренасяните от тях болести.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fake News
Fake News

big fail

бахур
бахур

„Умно село“ в модерен вариант

Комар
Комар

Не може да вървиш срещу природата или да я манипулираш, винаги ще има последствия!

Атанас
Атанас

Първобитни туземци си играят със зареден калашников. Такова е нивото на познанията на човечеството за генома.

Напред, науката е слънце
Напред, науката е слънце

А как са ги броили тези комари?

Шегичка
Шегичка

С технология за лицево разпознаване 🙂

ллл
ллл

Напомня на едно видео, в което африкански „войници“ се подиграват и дават на една маймуна калашников, а тя ентусиазирано натиска спусъка при разбягващите и се роднини…

dsaa
dsaa

За „еволюция“ не са ли чували? Колкото по-кратко живее едно поколение, толкова по-бързо настъпва тя, явно днешните „учени“ изпускат базовите неща от биологията.

Note fan
Note fan

Хем си прав, хем не си. Учените изпускат базови неща от биологията – да, абсолютно! Ти също, конкретно за изказването ти на еволюцията. При еволюцията количествените натрупвания водят до качествени изменения което се случва от натрупване на информация от много поколения. При едно единствено поколение такава промяна не е еволюционна, е мутация дължаща се в случая на глупостта човешка да се вмешателства в генома…

асдасдасд3
асдасдасд3

Не е правилно е да се генерализира по отношение на еволюцията. Със сегапните ни познания, наистина ще е по-добре да си кротуваме.