fbpx
0 C
София

Експериментът с ГМО комарите в Бразилия излезе от контрол

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Никой не обича комарите, понеже те са не само досадни, но и разпространяват опасни болести, включително малария и жълта треска. Има много проекти за намаляване числеността на тези насекоми с помощта на съвременните биотехнологии, но резултатите далеч не винаги съответстват на очакванията.

Уеб порталът New Atlas съобщи, че в Бразилия проектът за намаляване числеността на комарите чрез генна модификация е завършил с пълен провал. В рамките на този проект компанията Oxitec е пуснала в дивата природа мъжки комари от вида Aedes aegypti в ДНК на които е вмъкнат доминантен летален ген. Идеята е била да се създаде слабо потомство и по този начин осезателно да се намали популацията на комарите.

Експериментът е проведен в община Жакобина в продължение на 27 месеца. В природата са били пуснати няколко милиона ГМО комари. Според учените, по този начин числеността на тези насекоми е трябвало да намалее с 85% и по този начин значително да се намалят заболяваните, причинени от комарите.

Изследователите от Йейлския университет, наблюдавали експеримента, споделиха че в началото, ГМО комарите наистина сериозно са съкратили популацията на тези насекоми. Но след 18 месеца тя изцяло се е възстановила.

Освен това, в цялата популация на комарите в тази област на Бразилия се наблюдава вмъкнатият летален ген. Очакванията на учените са били да се получат слаби поколения комари, които не могат да участват в размножаването. Само че след този експеримент комарите са станали много по-устойчиви именно поради вмъкването на гени от кубински и мексикански популации, използвани при създаването на ГМО насекомите. Сега никой не се наема да предскаже какво влияние ще окаже всичко това на разпространението на пренасяните от тях болести.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини