fbpx
5 C
София

Електрическите тротинетки не са проблем за пътната безопасност. Все още това са автомобилите

Най-четени

Популярността, която все повече набират тротинетки, показва колко сериозна е нуждата на гражданите да използват саморъчно управлявани превозни средства, които да са евтини и екологични, като алтернатива на автомобилите.

Преди известно време медиите отразиха две фатални катастрофи с участието на електрически тротинеткии Моторни превозни средства в Далас и Вашингтон, окръг Колумбия. След случаите, обществеността се фокусира върху безопасността на двуколесните превозни средства. Някои дори характеризираха неяснотата около правилата и закона за тротинетките като „криза на обществената безопасност“. Американски медии, често отразяват случаи на пешеходци ранени или ударени от тротинетки, като случаите са предимно от Калифорния, като потърпевишите съдят компаниите, които притежават ударилите ги тротинетки. Някои градове приеха ограничение на максималната скорост на скутерите, като Вашингтон, окръг Колумбия, който наскоро прие ограничение на скоростта от 10 мили в час (16,10 километра).

Тази реакция илюстрира колко притеснени са кметствата на градовете относно безопасността на тротинетките. Карането на електронните двукоселни превозни средства наистина носят известен риск, но той бледнее в сравнение с риска от шофиране на автомобил или мотоциклет.

Пътните катастрофи са водеща причина за смъртта на хората на възраст между 15 и 29 години в световен мащаб, което води до средно над 3000 смъртни случая на ден в света. Докато нямаме улици, предназначени за всички участвици в движението, включително и най-съвременните, големият брой жертви ще продължи да съществува. Подобно на колоездачите, превозващите се с тротинетки често са принудени да ги карат на платното, заедно с автомобилите, като по този начин, те също участват в и без това претоварения трафик.

Ограничението на скоростта в Калифорния, все пак може да покаже очаквания ефект, тъй като благодарение на него, пътуващите с тротинетки няма да се изравняват с велосипедите, а също и няма да карат по тротоарите и пешеходните алеи, както мнозина към момента нахлуват в места, строго предназначени за пешеходци.

Бързият ръст на популярността на тротинетките

След пускането си в края на 2017 г., електрическите тротинетки предизвикаха редица обществествени реакции от гледна точка на безопасността, като мнозина споделят, че откровено не понасят въпросните. Голяма част от компаниите, произвеждащи електрически скутери в САЩ, се насочиха към тротинетките, тъй като видяха потенциал в сферата. Трендът започна след като компанията Bird получи инвестиционен кредит и демонстрира успешен бизнес модел с насочването си към тротинетките – и именно това накара още редица компании да тръгнат по нейните стъпки.

Внедряването на електронните тротинетки в САЩ се случи бързо, генерирайки 3.6% коефициент на заинтересованост (процентът на хората, които са изпробвали услугата) за по-малко от 12 месеца, в сравнение с електрическите велосипеди, които показват 13% коефициент след 8 години на пазара. В сравнение с класическите велосипеди, електрическите осъществяват в пъти повече споделени пътувания, с което пестят и възстановяват ресурс. Инвеститорите са заинтересовани от тротинетките и поради високото ниво на възвръщаемост, като към момента влагат милиарди долари финансиране в индустрията.

Към момента компанията Lime оперира в много европейски градове, включително и София, два града в Нова Зеландия, а през октомври стартира и в Мексико Сити. Мексиканската скутерна компания Grin също предлага услуги в Мексико Сити. Bird оперира в шест европейски града, включително Лондон, Мадрид, Париж и Израел.

Инвестирането в инфраструктурата и осигуряването на безопасността на водачите на електрическите тротинетки и останалите участници в пътното движение, са се превърнали във водещ приоритет на компаниите, които инвестират в тях. Настоящата архитектура на повечето големи градове, е съвместима с безопасност предимно с конвенционалните Моторни превозни средства, като изглежда градовете трябва да се заемат да направят някои реконструкции, за да могат ползвателите на алтернативен транспорт да участват безопасно в пътното движение.

Реални ли са опасностите?

Но изглежда, че сами по себе си, тротинетките далеч не са толкова опасни, колкото ни бива представяно. Случаите при нараняване на пешеходец най-често са породени именно от недостатъчно ефективно проектиране или безопасност на дадени градове, което води до опасност при управлението им. И именно чрез ангажирането на кметствата, един ден тротинетките ще бъдат безопасен, реален заместител на конвенционалния транспорт. За съжаление, никой не знае колко време ще отнеме това, тъй като много градове имат силно ограничен бюджет.

Независимо дали смятате, че електрическите тротинетки са най-доброто или най-лошото нещо, което някога може да бъде въведено в градовете, тяхната увеличаваща се популярност е факт, като показва колко сериозно хората се нуждаят от алтернативен, ефективен и екологичен транспорт. Хората искат да стигат до работа и любимите си места чрез средства, които не оставят траен отпечатък върху околната среда и консумират излишен ресурс.i

Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
икк
икк
2 години

„принудени да ги карат на плътното, заедно с…“ Вероятно плАтното

Гражданин
Гражданин
Отговор на  икк
2 години

ПЪЛЕН ОЛИГОФРЕН е ПИСАЛ СТАТИЯТА. В НИКОИ ЕВРОПЕЙСКИ РАЗВИТИ СТРАНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ТРОТИНЕТКИ НЕ СА РАЗРЕШЕНИ И НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ДВИЖАТ НА ПЛАТНОТО ЗА ДВИЖЕНИЕ. НЕАДЕКВАТНИ ГАБАРИТИ (ВОЗЕЩИЯТ СЕ НЕ СТОИ ВИСОКО И НЕ СЕ ВИЖДА В СРАВНЕНИЕ С ОБИКНОВЕН ВЕЛОСИПЕД). НЕАДЕКВАТНИ ИНДИКАТОРИ (СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ, ДОРИ И ДА ГИ ИМА, ОТЗАД СА РАЗПОЛОЖЕНИ ЕДВА НА НЯКОЛКО САНТИМЕТРА ОТ АСФАЛТА. СТРАНИЧНИ ЖЪЛТИ ВЪРТЯЩИ СЕ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ КАТО НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ ВЪОБЩЕ НЯМА. НЕАДЕКВАТНИ СПИРАЧКИ: СПИРАЧНИЯТ ПЪТ НА ТРОТИНЕТКАТА Е В ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ НА ОБИКНОВЕН ВЕЛОСИПЕД. НЕАДЕКВАТНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВОЗЕЩИЯТ СЕ: ПРИ УДАР ОТ АВТОМОБИЛ, ВОЗЕЩИЯТ СЕ ПОПАДА ДИРЕКТНО В БРОНЯТА НА… Виж още »

hood
hood
Отговор на  Гражданин
2 години

Е как. Пътят е само за автомобили и шофиращите ги шофьори. Всичко и всички трябва да се съобразяшат с това – светлини, каски, бетонно корито, разположение на 2 метра над земята, ако може и да е зазидано в асфалта, че да е стабилно.. Ама тогава пак някой шофер ще го нацели и пак и ще е виновен за дето е се зазидал. Както бяха виновни рекламните табла покрай магистралите.. Не ги бяха направили да се местят като ги целят с 200км/час.. Виновните биоборди, изтребиха сумати народ. Дърветата също са виновни за дето са до пътищата.. Направо цар Шофьор и всички… Виж още »

dsaa
dsaa
Отговор на  Гражданин
2 години

В света има май 2 смъртни случая, единият е защото жената не е видяла камион срещу нея, а явно никога не си карал, защото спирачният път е в пъти по-малко, от този на колелото. И определено знам, че никога не си се качвал, защото резки маневри с тях не можеш да правиш, кормилото има ограничен ъгъл на завиване.

Капитализъм
Капитализъм
Отговор на  Гражданин
2 години

Писането с главни букви издава:

– Компютърна неграмотност;
– Неграмотност като цяло;
– Липса на етикет;
– Неуважение;
– Напреднала възраст;

Емил
Емил
2 години

Изключително съм съгласен с материала. Проблем са колите не тротинетките. Освен това сам човек да се придвижва в града на разстояние по-малко от 10 км. в кола с 2000-3000 кубика дизелов двигател трябва да е престъпление.

saentist
saentist
2 години

Каква екология с тез тецове, тя енергията не им идва от възобновяеми източници.

hood
hood
Отговор на  saentist
2 години

Прав си. По-екологично е с кола. Рафинерията е по „еко“ от ТЕЦ-а, ДВГ-то е и то по „еко“. Масла, гуми – яко екологични. Къде сравняваме една тротинетка с еко автомобила, при все че и той да е на ток. Колко предпратия работят за акумулатори, гуми, горива, текстил и т.н. за една тротинетка, а колите с ДВГ излизат от завода след леко чегъртане с пилата и клина на работниците. Влиза малко стомана, пластмаса, калчук и стъкло в завода и хоп – кола. Супер лесно и „еко“. Пък за тротинетката сумати заводи работят.. Къде за рамка, къде за батерия – яко замърсяват.

hood
hood
Отговор на  hood
2 години

Ай, представяш ли си как няма да може да се диша въздухът в цялата страна, ако всички започнат да карат тротинетки? Направо еко катастрофа ще стане. Ще отворят още 100 ТЕЦ-а и 20 АЕЦ-а, 1-2 ще гръмнат от претоварване – нов Чернобил. Май по-добре без тротинетки. Сега си е най-добре – с коли навсякъде.

много са полезни тротонетките
много са полезни тротонетките
Отговор на  hood
2 години

Но единствено за наследниците на тези, дето ги ползват 🙂

много са полезни тротонетките
много са полезни тротонетките
Отговор на  hood
2 години

Дори един порив на вятъра може да събори идиота с тротонетката под гумите на преминаващите коли и камиони. И като умирише трънките – наследниците има да лапат обезщетения… А иначе – да, би било чудничко всички да се придвижват с тротонетки в града. Сега средната скорост е 40-50 км/час и стават безкрайни задръствания, в които се виид по час-два. А ако бъде намалена на 16 или 25 км/час, повечето хора ще предпочетат да нощуват на работните си места. Щото докато се приберат – и то станало време за тръгване за следващия ден… 🙂 Да не говорим какво ще се случи,… Виж още »

hood
hood

Ем, то и в Лондон е доста по-ветровито отколкото БГ, за дъжда да не говорим. Ама как там ходят на работа, а не спят в офисите? И то предимно с колелета и обществен транспорт. В Ситито дори има ограничение за автомобили. Как в град с повече население от България става, а в нея не? Храна за размисъл.

hood
hood
Отговор на  hood
2 години

Ще ти дам бонус! Велосипедистите (примерно) се изпреварват на една кола разстояние, а не на 20-30см. Също, шофьорите са последна дупка на кава на пътя. Само да застанеш до пешеходната пътека и спират. На всяко кръстовище има зона с предимство първо за велосипедистите. Отделно от това навсякъде и още повече в най-натоварените улуци слагат острови с маркировка така, че велосипедистът да е с предимство. Първо минава велосипедистът и после колата. Не могат и двете да са на лентата и велосипедистът е с предимство. Пак отделно имат вело алеи на пътя, където шофьорите се съобразяват. Отгоре на всичко, почти нямат паркинги,… Виж още »

много са полезни тротонетките
много са полезни тротонетките
Отговор на  hood
2 години

Как си личи, че си живял само в Ийст Енд 🙂 За информация – в цивилизованите части на Лондон към всяка многоетажна сграда (независимо дали жилищна, офис или на общинска или държавна служба) си има съответния брой паркоместа. А къщите имат по няколко гаража. За мургавия примат от гетото е нормално да ходи с тротонетка на работа. И без това работното му масто е през 2-3 преки… Дори и да се води „управител на хотел“ от два апартамента и три стаи, в който по съвместителство работи на рецепцията като администратор, а подчиненият му персонал се състои от един човек –… Виж още »

До Тъпия Българоид
До Тъпия Българоид

Много богати и състоятелни хора използват екологичен транспорт – метро, колело и тротинетки. Аз лично познавам милионер, който всеки ден кара ЕДИН ЧАС колело до работата си. Понеделник до петък, Швейцария. Актьори можеш да видиш да се возят дори в среден клас самолети, включително Мадона. Киану Рийвс може да го видиш в метрото в Ню Йорк. Министър-председателят на Австрия – Курц ходи със самолет среден клас и е отказал ползването на правителствени такива. Множество кметове на големи градове в цивилизована Европа ходят до работата си с колело. Министри включително. Ангела Меркел и мъжът й ходят в магазините без охрана. Само… Виж още »

много са полезни тротонетките
много са полезни тротонетките
Отговор на  До Тъпия Българоид
2 години

Моето момче, милионерите не ходят на работа 🙂 Те имат собствен бизнес и за тях работят други хора. Ако един бизнесмен губи по два часа на ден време, за да кара колело до офиса си и обратно, това означава само едно – че той е просто бушон във фиктивна фирма за пране на пари, от когото абсолютно нищо не зависи. Само мияч на тоалетни от Ийст Енд може да е толкова тъп, че да сравнява ежедневно пътуване с тротонетка с полет в самолет среден клас. Но в първа класа, естествено… Баба ти Меркелица и мъжа и може да ходят без… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател
Отговор на  hood
2 години

Лондон една идея по голям 😉
https://www.google.com/search?q=london+area&oq=london+are&aqs=chrome.1.69i57j0l5.13878j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.google.com/search?q=sofia+area&oq=sofia+area&aqs=chrome..69i57j0l5.2346j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

или 1500 кв.км. срещу 492кв.км Това една идея ли е или е повече от три пъти.
Знам че статията е стара ама не се сдържах 🙂

Шерлок
Шерлок

Да ти имам логиката! Ако замениш МПС заемащо около 10м² от пътното платно с друго превозно средство, заемащо между 1м² и 2м² и ще се увеличат задръстванията, защото скоростта ще падне два пъти.

the professor
the professor
2 години

каквито и пътища да се проектират, нищо не може да компенсира идиота/идиотката , които вървят, забили поглед в телефона си…

НямамДуми
НямамДуми
2 години

Нуждата от алтернативен транспорт е факт, но за мен е лъжа, че като се качиш на тротинетка, велосипед и т.н. не си проблем за пътната безопаснот. Изключително голям процент от хората с тротинетки и велосипеди правят каквото си искат на платното и тротоара. Просто няма реално работеща регулация. Практически може да караш пиян, друсан и двете накуп.

Капитализъм
Капитализъм
2 години

Проблемът с тротинетките е много ясен – частната инициатива винаги изпреварва държавно контролираната администрация и държавно контролираните инфраструктурни проекти. Така е било с дирижаблите, вертолетите, самолетите, автомобилите, колелетата и много други. В момента частни компании, благодарение на свободата и частната инициатива, правото на свободно търсене и предлагане, правото на избор, свободата на движение и креативността на свободните хора, успяха да убедят свободните граждани свободно да купят или наемат това ново превозно средство въз основа на техния свободен избор. Проблемът се корени в друго. В света, а и особено в България, хората работещи в администрациите имат назадничево, статично, остаряло и ретроградно… Виж още »

д-р Събева
д-р Събева
Отговор на  Капитализъм
2 години

Стига вече с този социализъм.
Не се занимавам с политика, но това някой постоянно да изписва тонове пропаганда е досадно.
А от друга страна ме кара да приемам противоположна позиция – да мразя капитализма.

Иван
Иван
2 години

Досега трябваше да пазим агресивните велосипедисти с ампутиран инстинкт за самосъхранение, сега и всякакви дезориентирани пикльовци качени на детски играчки и убедени, че ще живеят вечно…

stormofblood
stormofblood
2 години

Докато движението е толкова натоварено – тротинетки, не трябва да се движат по платнотното, според мене. Просто е опасно, за тия които ги карат.

д-р Събева
д-р Събева
2 години

И аз съм съгласна – тези с тротинетките са много опасни за самите себе си.
Не трябва да се движат по пътното платно. Поведението им е непредсказуемо, габаритите им са малки и нямат нужните обозначения и предупредителни сигнализации.
Пътната обстановка е толкова напрегната, че остава и тротинетките масово да плъзнат по пътя.

Йорданка Ф.ли беше Ц.ли
Йорданка Ф.ли беше Ц.ли
Отговор на  д-р Събева
1 година

Нека се движат по пътя,но при същите условия т.е застраховки гражданска отговорност и каско,лични предпазни средства (каска, протектори за ръце и крака, очила и ръкавици),да се движат по правилата без да се провират между коли и пешеходци…. дотук добре ли е.
После ще говорим за ефективно отношение към ресурси,но само си представете 600 тротинетки около НДК. Яко е!

Нови ревюта

Подобни новини