Проектът Port-Liner получи субсидия от Евросъюза: още през месец август по Килския канал ще се тръгнат първите електрически шлепове. Един от тези кораби може да замени стотици тежкотоварни автомобили и според създателите на проекта, да подобри екологията много по-бързо, отколкото електромобилите на Tesla.

Електрическите шлепове ще плават по канала, свързващ Амстердам, Антверпен и най-големият европейски порт Ротердам. През това лято ще бъдат пуснати в експлоатация шест от тези шлепове. Според пресмятанията на Port-Liner, шлеповете с нулеви вредни емисии ще покрият курсовете на 23 000 тежкотоварни автомобили с дизелови ДВГ.

Главната техническа иновация в този проект са сменяемите боксове с акумулаторни батерии. Те се зареждат на брега и бързо се поставят в шлеповете. Със зареждането на акумулаторните блокове се заема концернът Eneco, който официално заяви, че ще използва само слънчеви и вятърни електроцентрали.

Един от новите шлепове може да превозва до 280 стандартни морски контейнери. Port-Liner сподели, че могат да бъдат взети и повече, но това не позволява височината на мостовете над каналите в Холандия и Белгия.

Идеята да се използват електродвигатели в товарните кораби съвсем не е нова – в началото на XX век електромоторите успешно са конкурирали слабите ДВГ. Сега технологията се завръща.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари