fbpx
12.3 C
София

Електропреносна мрежа на Китай вече може да бъде възстановена за три секунди благодарение на ИИ

Най-четени

Във вторник държавната енергийна компания на Китай пусна най-мощния изкуствен интелект за разпределение на електроенергия в страната, съобщава Science and Technology Daily.

В доклада се казва, че след спиране на електрозахранването обикновено са необходими от шест до десет часа за отстраняване на проблема и възобновяване на електроснабдяването.

Изкуственият интелект съкращава този срок до три секунди

Според доклада, едномесечен тест в Китайлу, жилищна общност с над 200 семейства в Урумчи, Синдзян, показва ефективността на системата.

Електропреносната мрежа в Китайлу има повече сензори, отколкото където и да било другаде в страната, и всеки сензор има свой собствен „мозък“, който може да определя маршрутите на електроснабдяване без човешка намеса.

Когато в разпределителната мрежа за ниско напрежение в района възникне повреда в оборудването, крайните изчислителни терминали „незабавно ще стартират функцията за самовъзстановяване, включително автоматично локализиране на повредата, изолиране на повредата и възстановяване на захранването“, се казва в доклада.

Сега прекъсването на електрозахранването е почти нищо. Токът идва веднага след спирането му, без да влияе по никакъв начин на живота и работата.

Неназован жител, цитиран от държавния вестник.

Прилагането на технологията за електропреносна мрежа, управлявана от изкуствен интелект, бързо ще се разшири от Китайлу към други общини, заявиха местните власти.

Китай произвежда една трета от електроенергията в света

Повече от тази, произвеждана от Съединените щати, Индия, Русия и Япония, взети заедно.

Китайската електропреносна мрежа използва ИИ в ежедневните си операции от години, особено след масовото изграждане на вятърни и слънчеви електроцентрали, които имат нестабилна енергийна мощност.

Според старши инженер, работещ в централата на Държавната мрежова корпорация на Китай в Пекин, обаче тези приложения се ограничават предимно до опорните мрежи или за предотвратяване на прекъсвания за промишлени потребители.

В една жилищна общност мрежата се свързва с голям брой крайни потребители. Средата е доста сложна. Могат да възникнат много различни видове проблеми. Повечето проблеми трябва да бъдат локализирани и идентифицирани ръчно.

Обяснява инженерът, помолил да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

В Китай рядко се случват прекъсвания на електрозахранването, особено в градовете

А китайските работници по електроразпределителната мрежа вероятно са най-ефективните в света. Но когато това се случи, все още са необходими часове, за да се отстрани проблемът.

Продължава с обясненията инжинерът.

Според него изкуственият интелект работи по различен начин от съществуващите автоматизирани системи в електропреносната мрежа.

Традиционният компютър за управление на електроенергийната мрежа генерира голям брой кодове за грешки, когато настъпи прекъсване на електрозахранването. Човекът-оператор трябва да направи оценка въз основа на информацията и да разработи решение, като например план за пренасочване на електроенергията. Той трябва да използва за основа своя опит.

ИИ използва обработка на естествения език, за да „разбере“ текстовото обяснение зад всеки код за грешка

След това той се учи от голям брой предишни случаи на прекъсване на електрозахранването, за да открие скрити модели, които биха помогнали за намирането и решаването на проблема. Но за да подобри точността си, ИИ се нуждае от огромно количество данни, събрани от широк кръг сензори.

В миналото тези сензори и свързаната с тях технология за предаване на данни бяха достъпни само за електропроводите с високо напрежение. Сега те си проправят път към кварталите.

Завършва специалистът.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини