Въпреки че бактериите могат да имат някои полезни свойства, като например да се хранят с пластмаса или да превръщат CO2 в полезни материали, можем да се съгласим, че повечето от тях са вредни за хората. Тогава как да се предпазим от вредното им въздействие?

По-бързо и по-ефективно унищожаване на бактериите

Екип от изследователи на UBC, ръководен от д-р Аманда Клифърд, доцент в катедрата по материалознание, е замислил наномедно покритие, което убива бактериите по-бързо и в по-големи количества от сегашните формули.

Това гласи прессъобщение на институцията, публикувано в четвъртък.

Покритието постига това, като включва в себе си убиващи бактериите елементи от мед с наноразмер и цинк. Въпросните елементи представляват малки неравности, които могат да убиват бактериите, като разкъсват клетъчната им стена. Тяхното въздействие се засилва допълнително от наличието на цинк, който селективно се окислява при контакт с медта и помага за по-бързото убиване на бактериите.

Използването на нашето покритие би могло значително да намали случаите на заразяване с бактериални инфекции от повърхности с висока степен на допир в здравните заведения, като дръжки на врати и бутони на асансьори. То убива бактериите, използвайки множество подходи. Освен това съдържа по-малко мед от други съществуващи покрития, заради което производството му би било и по-евтино.“

Д-р Аманда Клифърд, цитирана от Interesting Engineering

Тестовете, проведени върху материала, показват, че е необходим само един час, за да се убият 99,7 % от Стафилококус ауреус- грам-положителен патоген, който често е отговорен за вътреболнични инфекции.

Чистата мед успява да направи това за два часа

Това покритие не само убива патогените по-бързо от чистата мед, но и помага да се гарантира, че антибиотиците остават ефективни. С използването на тази нова формула, ние убиваме патогените, преди пациентите да се заразят и да се наложи да използват антибиотици срещу тях. Така забавяме нарастването на антибиотичната резистентност.

Д-р Аманда Клифърд

Многобройни приложения

Изследователите, които са подали временен патент за покритието и процеса на производство, казват, че новият материал може да има много приложения. В помещения с голям трафик, за всякакви повърхности. В момента те обаче са съсредоточени върху средата, свързана със здравеопазването.

Понастоящем проектът е насочен към болници и други здравни заведения, тъй като на тези места са проблем устойчивите на антибиотици патогени, като например метицилин-резистентен Стафилококус ауреус. Не искаме да се стигне до там, че човечеството да не може да използва антибиотици заради супербактериите.

Д-р Аманда Клифърд

Екипът се надява, че материалът може да се използва и срещу други патогени, като например вируси

Вярват, че работата им в крайна сметка може да бъде комерсиализирана. Ако получи одобрение за масово производство, продуктът би могъл да революционизира начина, по който подхождаме към здравеопазването.

Вместо постоянно да дезинфекцираме повърхности, бихме могли да сме сигурни, че тези зони са естествено свободни от бактерии и вируси. Това е особено успокояващо във времената след COVID, въпреки че изследователите не уточняват дали тяхното изобретение действа и на коронавируса.

Изглежда, че ще трябва да изчакаме и да видим какви други приложения ще намери екипът за своя нов материал. Изследването е публикувано в Advanced Materials Interfaces.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари