Председателят на съвета на директорите на Alphabet, милиардерът Ерик Шмид счита, че американското правителство трябва да направи много повече, за да запази лидерството в областта на изкуствения интелект.

През месец юли тази година Китай публикува своята национална стратегия в областта на ИИ, според която до 2030 година страната трябва да стане световен лидер в тази сфера.

Повярвайте ми, китайците са много добри в ИИ. Те ще използват тази технология както за комерсиални, така и за военни цели с всички възможни последствия“ – заяви Шмид по време на конферентна среща по ИИ и глобална безопасност.

Ерик Шмид посочи, че Китай възнамерява да настигне САЩ в ИИ областта през 2020 година, през 2025 да стане по-добър и през 2030 година да доминира в тази област.

В САЩ с развитието на ИИ технологиите се занимават гигантите Google, Facebook, Microsoft, IBM, OpenAI, на които Китай отговаря с Alibaba, Baidu и Tencent.

Милиардерът изтъкна, че ИИ вече играе определена роля във въоръжените сили на САЩ. Според Шмид, едно от очевидните приложения на ИИ е наблюдението. „Грубо казано, способността на хората дълго време да наблюдават и следят нещо с неотслабващо внимание далече не е 100%. В същото време компютрите могат да наблюдават и следят много дълго време, като тяхното внимание няма да отслабне, а при възникване на промени, да предупредят хората. Това е най-простото използване на новите технологии, но засега нашите военни традиционно използват часови, сякаш това е най-доброто използване на хората„.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари