fbpx
4.1 C
София

ЕС: Библиотеките могат да дигитализират книгите си свободно

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Европейските библиотеки могат да дигитализират книги и да ги правят достъпни в електронен вариант за своите посетители без да трябва да вземат съгласието на праводържателя на правата на книгата. Това отсъди днес Върховния европейски съд, съобщава Techworld.

Съдът на Европейския съюз отсъди това в решение по дело, в което Техническия университет на Дармщат (Германия) защитаваше правата си срещу немска издателска къща. Университетът е бил дигитализирал копие на книга на издателство „Ойген Улмер“, за да го направи достъпно за четене на определените за това места, но отказал да плати лицензионни права на издателят, който притежава правата над дигиталното копие на книгата. Издателството искало да възпрепятства академичната институция от дигитализиране на книгата и да попречи на читателите на библиотеката да принтират книгата или да я копират на USB стикове за ползване извън библиотеката, цитира изданието официалното съобщение на институцията (pdf).

По силата на евродирективата, отнасяща се до спазването на авторските права, авторите имат ексклузивни права да упълномощават или да забранят репродуктирането на техните творби, се заявява още в съобщението, като обаче директивата допуска изключения от това правило в определени случаи. „Тази възможност съществува най-вече за обществени библиотеки, които за целите на дадено проучване или провеждането на частно изследване, могат да направят част от своите книги достъпни за читателите посредством определените за това терминали (без да се иска изричното право от праводържателя на правата)“.

Ако библиотеките не притежават спомагателното право да дигитализират книгите от колекциите си и да ги предоставят на читателите си посредством определените за това терминали, то това право би се обезсмислило, се заявява в становището на съда. Освен това, даже и авторът да предложи на библиотеката някаква форма на лицензиране, то библиотеката пак може да се възползва от изключението, тъй като в противен случай библиотеката няма да може да изпълни своята основна функция или да привлече обществения интерес, стимулирайки провеждането на изследвания и частни проучвания.

Библиотеките обаче не може да позволяват на своите читатели и посетители да използват терминалите, за да принтират въпросните произведения или да ги копират на USB, тъй като по този начин читателят създава ново копие на книгата, което не се покрива от изключението. В решението се казва, че читателят би могъл да принтира или запази въпросната творба на USB стик, ако заплати подобаваща компенсация за това.

Сега предстои делото да се върне обратно към Федералния съд на Германия, който се допита до Евросъда за мнение по казуса. Решението на Европейският съд няма силата на националния съд на страната-членка на Съюза. Ред е на немския съд да реши, като се предполага, че той ще се вслуша се в решението на европейската институция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини