Според Европейската комисия, добивът на криптовалути е съвършено законна дейност в Европа и се подчинява на стандартните всеобщи законови правила за снабдяване и консумация на електрическа енергия.

В началото на тази седмица Мария Габриел изрази загриженост относно твърде голямата консумация на електрическа енергия при добива на криптовалута. Едновременно с това европейският комисар по цифрова икономика и общество уточни нормативния статут на тази индустрия:

Ако енергията. необходима за тази дейност се провежда в съответствие със закона, няма никакви правни основания да бъде забранявана и дори ограничавана. Тъй като добивът на криптовалута не е незаконна дейност, Комисията не е използвала никакви средства за наблюдение и проследяване на майнинга„.

Но добивът на криптовалута се счита за енергоемка дейност и трябва съблюдава правилата на Европейския съюз относно енергийната ефективност и изхвърлянето на парникови газове.

Мария Габриел допълни, че Европейската комисия ще продължи да анализира влиянието на майнинга върху енергийния отрасъл като цяло.

Последно време Исландия стана особено популярна дестинация за добив на цифрова валута, понеже електрическата енергия в тази страна е евтина и се получава предимно от водноелектрически централи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Пенчо
Пенчо
3 години

Ех, сега тия дето казваха че биткойна трябвало да се забрани какво ще правят??? Дано да си прережат вените! ХАХАХАХ

и аз съм виновен
и аз съм виновен
Отговор на  Пенчо
3 години

Споко тои сам ще се закопае

АхОх
АхОх
Отговор на  Пенчо
3 години

До Пенчо – това няма никаква връзка с криптовалутите. Просто машините които генерират криптовалута са като печките. Пускаш и тя консумира ток и не може да бъде забранена. Правилно. Няма никаква връзка дали криптовалутите са валидни или законни… машините които пресмятат алгоритмите са нормални ел. уреди и точка. нищо повече. П.П. все едно ножа е законен и всеки поже да го ползва, но да убиваш е не законно. Така ползваш ел.уред да прави изчисления и плащаш ток… нищо лошо в това. Никъде не са казва ако си генерирал криптовалута дали имаш или нямаш право да я ползваш… това е друг… Виж още »

Дали
Дали
Отговор на  АхОх
3 години

„Пускаш и тя консумира ток и не може да бъде забранена“ Не е точно така. Много неща се забраниха заради енергийната ефективност независимо, че ти си плащаш консумацията на енергия. Примерно: Да си построиш нова къща и отоплението да ти да е с електрически радиатори или ел. котел. Ползването на неинверторни циркулационни помпи (с малки изключения). Използването на некондезационни газови котли до определна мощност. Това са само няколко примера от моята сфера. В общи линии приема се някаква директива и се забранява използването на дадено нещо или уреди не покриващи някакъв си стандарт за екология и енергийна ефективност и никой… Виж още »

Пенчо
Пенчо
Отговор на  АхОх
3 години

Ох, а как в Америка и други държави електическите крушки с нажежаема жичка са забранени ? Криптото не може да се забрани защото точно това му е идеята. Никой да не може да го забрани. Точно това му е хубавото и затова го полваме и се хилим на тия дето казват че не трябва да се ползва и плашат със забрани, закони т.н а всъщност са платени банкови служители или държавни такива нагрухани с рушвети.

FAVR
FAVR
3 години

тоз дето си е дал парите на български политик да лобира за каквото и да е пред европейския парламент по-хубаво да ги беше изгорил…

Генч0
Генч0
3 години

Как може да ни излага тая проста герберистка, бе? Как бе?
Евродепутат, куха лейка!

....
....
3 години

Минирнето трябва да се забрани(proof-of-work).

Кольо
Кольо
3 години

Всичко може да се забрани, само желание да има.

Гадьо
Гадьо
3 години

Един въпрос. Като ги изкопаете всичките биткойни и спрете да копаете, какво ще стане с биткойна? Кой ще му поддържа блокчейна?

Пенчо
Пенчо
Отговор на  Гадьо
3 години

таксите

Гадьо
Гадьо
Отговор на  Пенчо
3 години

Кои такси? За размяната му с фиатни валути?

Aha
Aha
Отговор на  Гадьо
3 години

Гадьо, повтаряш се… Всяка една транзакция с биткойн има такса. Не само тези в които сменяш биткойн за фиатни пари.

Гадьо
Гадьо
Отговор на  Aha
3 години

Ако си разменим с теб биткойни има такса, така ли? И при кого отива тази такса?

Dave
Dave
Отговор на  Гадьо
3 години

Отвори гугъл и ще разбереш при кой отива таксата и защо цените на видеокартите са толкова високи 😀

Гадьо
Гадьо
Отговор на  Dave
3 години

Ползвам DuckDuckGo, а не google и задавам елементарни въпроси на които не искате да отговорите.

aha
aha
Отговор на  Гадьо
3 години

a на мен ми изглежда сякаш сме ти отговорили… Същият въпрос който си задал, ако го напишеш в DuckDuckGo (lol за невероятния ти избор на търсачка) ще ти излезе отговора. Очевидно не искаш да си направиш труда…

Гадьо
Гадьо
Отговор на  aha
3 години

А на мен ми изглежда,че отговора който трябва да ми дадете не ви харесва и за това ме пращате да го търся по търсачки. А за избора ми на търсачка си има причина, която очевидно не знаеш каква е! 🙂

cl500
cl500
3 години

да си копат гои-те лошо няма.. бизнеса на хората с картите върви, а рибоците дали ще си избият тока и картите е техен проблем.

Aha
Aha
Отговор на  cl500
3 години

По-голям гои от теб едва ли ще има. До скоро твърдеше че не може да се избие тока. Сега се питаш „дали“. Сменяш плочата това е добре, но има още за осъществяване.

Пенчо
Пенчо
Отговор на  cl500
3 години

Ти от къде знаеш че вече не са избити? От 10г някои вадим криптовалути и няма да ти казвам че в даден периоди една карта се избиваше за дни.