fbpx
-6 C
София

ЕС подготвя „Закон за чиповете“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Тази сряда Еврокомисията обяви намеренията си за създаването на нова екосистема за производство на чипове, за да осигури конкурентноспособността и самодостатъчността на Европа в полупроводниковата сфера. Основната причина затова е възникналият глобален дефицит за чипове, който показа колко силно е зависим Европейския съюз от азиатските и американските производители и доставчици. Да допълним, че миналата година аналогичен закон бе предложен и в САЩ.

Целта на проектозакона „Закон за чиповете“ (Chips Law) е създаването на европейска екосистема за полупроводникови компоненти, която включва всички етапи – от разработването до производството. По този начин се цели постигането на стабилни доставки на чипове и развитието на нови пазари за европейските технологии. Еврокомисарят Тиъри Бретон (Thierry Breton) заяви, че чиповете са нещо много повече отколкото ключови компоненти за производство на автомобили, смартфони и компютри. Той каза още, че полупроводниковата индустрия е индикатор за технологичното и промишлено лидерство.

Бретон каза още, че „Законът за чиповете“ обхваща изследванията, производството, международното сътрудничество и създаването на профилни организации. Дефицитът за полупроводници е един от ключовите проблеми за възстановяването на Европейския съюз от последствията на COVID-19 пандемията.

Основните проблеми, с които Европа ще се сблъска при увеличаването на производствените мощности за изготвяне на чипове са свързани с малкото количество редкоземни метали и нежеланието на компаниите да инвестират големи суми, понеже не са сигурни дали новите заводи и фабрики ще доведат до увеличение на техните печалби.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини