fbpx
12.8 C
София

Ето защо проектът EasyOS се отказа от зареждащите ISO файлове

Оригиналът е на Barry Kauler

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди известно време спрях да представям EasyOS във вид на ISO файл и оттогава предлагам тази Linux дистрибуция единствено като файл, съдържащ дисковия образ на операционната система. Това решение се оказа твърде спорно и аз продължавам да получавам писма от хората, на които не им харесва че съм се отказал от този формат. Ето защо реших да публикувам своите мисли и съображения за направения избор. Този пост не е изчерпващо обяснение, а са просто моите мисли и нещата за които се сещам в този момент.

Файловия формат ISO9660 е много стар. Той се появи още през 1988 година и оттогава бе многократно разширяван с помощта на редица допълнения.

Освен това, съществува и така нареченият хибриден ISO файл, който осигурява зареждането от USB стик. Има и други допълнения, които дават възможност за зареждане на компютри както със стар BIOS, така и с новия UEFI – унифицирания разширяем интерфейс за фърмуер.

 

Всичко това означава, че ISO файловете са някаква смесица от промени, които са се появявали и са добавени в продължение на много години.

За разлика от него, Linux дистрибуциите се разпространяват във вид на дисков образ със съвсем опростен формат. Той съвсем лесно се настройва за зареждане от компютри както с BIOS, така и с UEFI.

Като се има предвид, че оптичните дискове бързо отиват в историята и днес зареждаме предимно от USB стикове, а понякога извършваме инсталацията директно от дял на хард или флаш диска, нека малко се задълбочим и да разберем какви са разликите между ISO файла и файла с дисковия образ.

При стартиране от USB флаш стик разлики няма

 За да направите зареждащ диск ви е необходим софтуерен инструмент за запис на файла, независимо дали е ISO или дисков образ, на USB стика, като програмите от този вид са много. Бих посочил Etcher за Windows, Mac и Linux, easydd за Linux, като в Linux може даже да се използва малката помощна програма dd.

Тъй като към днешен ден на практика никой не записва оптични дискове, не е необходимо приложение за подобни операции. Всъщност, това е единствената промяна, която трябва да бъде въведена.

Защо тогава толкова много хора не харесват използването на файл с дисковия образ на системата? Това е един много интересен въпрос, който ме мъчи от дълго време. Ще споделя още някои свои мисли…

ISO файлът не е много подходящ за USB стик

ISO файлът е един изцяло автономен пакет. Да допуснем, че записвате 550 MB хибриден ISO файл върху флаш стик с капацитет 16 GB. Ето какво ще се запише на флашката:

ISO –unusable–

Защо създаването на USB флаш диск, почти целия капацитет на който не може да се използва, се счита за приемливо при повечето популярни Linux дистрибуции? Просто защото разработчиците искат единствено всичко да стартира и след това да започне инсталирането върху системния диск. Те не се интересуват, че огромна част от флашката ще остане неизползвана.

От друга страна, за създаването на live-CD дистрибуция (например за Puppy Linux) това си е проблем понеже необходимият временен файл може да бъде създаден само в някой друг диск, обикновено който е поставен в компютъра. А няма ли да е по-добре, ако този временен файл или временна папка бъде създадена директно в USB стика? Така или иначе, защо да не се даде на потребителя подобен избор?

Когато се използва дисков образ, целият USB стик е достъпен. В моя случай образът на диска на EasyOS включва два дискови дяла: зареждащият vfat и работният ext4 дял. В началото работният дял е с размер едва 640 MB, но още след първото стартиране той се разширява и заема всичкото достъпно дисково пространство. Тоест, ако използваме флаш стик с капацитет 16 GB, то картината ще изглежда по следния начин:

boot  –working-partition, using entire drive–

Нека да се замислим за секунда какво означава това. За разлика от традиционната Puppy дистрибуция, в този случай не е необходимо да се замисляте и да избирате къде да бъде съхраняван временния файл. Той вече е поставен в папката за запис на временни файлове в работния дял на флаш стика. Достатъчно е едно-единствено стартиране и повече нищо не се налага да се прави.

Всичко това става мигновено, а благодарение на участника в нашия форум dimkr, следващата версия на Linux дистрибуцията Puppy ще се разпространява във вид на дисков образ.

Защо отказът от използването на ISO файлове среща толкова голямо противодействие?

Редовно получавам в електронната си поща съобщения от потребители, които съвсем не са съгласни с отказа от използването на ISO. Доколкото разбирам, подобни съобщения пишат ветераните на Linux дистрибуцията Puppy. Те използват предимно стари персонални компютри с оптични устройства. Те си знаят само оптичните дискове, CD/DVD и ISO файловете. Едва ли някога ще се променят.

Всичко това ми напомня за моята мащеха, която сега живее в дом за стари хора. Тя е на 88 години и досега използва телефон с бутони тип мида, както и касетен плеър. Когато мобилните оператори започнаха да се отказват от 3G, аз ѝ купих Android смартфон със сензорен екран. Въпреки подробните обяснения и инструкции и дори написаните от мен пояснения за изпълняване на най-опростените действия, аз виждам, че за нея това е ненужно. Изобщо не ѝ се занимава с подобни неща и наистина, по-късно ме помоли да и купя обикновен сгъваем мобилен телефон с бутони.

Същото е и с касетния плеър. Наскоро той се повреди и аз поръчах нов от Китай. Преди няколко месеца ѝ показах флаш стик с mp3 файлове, но тя не им обърна внимание.

Преди около една година получих имейл от германско списание специализирано на темата Linux. Може би това списание и до днес се продава в печатна форма със залепен на корицата CD. Един от представителите на това списание поиска да направи ревю за EasyOS и реши да ми зададе няколко въпроса.

Бях безкрайно озадачен от неговите въпроси. Те някак нямаха смисъл. Чак към края се досетих, че той си няма и понятие какво точно е една Linux дистрибуция, записана като дисков образ. Той си знаеше само ISO, ISO и пак ISO. Необходими са съвсем малко по-задълбочени познания, които са малко встрани от любимите ISO файлове.

Изводи

Както казах по-горе, популярните Linux дистрибуции се придържат към ISO файловете понеже нямат като мен стимул да променят това статукво. Разработчиците просто искат потребителя да си зареди от CD/DVD или флаш стика и след това да инсталира дистрибуцията на системния диск.

Във всички останали отношения ISO е вече за пенсия.

Разбира се, има компютри, които не могат да зареждат от USB стик, но те са толкова древни, че е време да отидат в Силициевия рай.

Има редица инструменти за създаването на дискове с възможност за зареждане и стартиране на няколко операционни системи, които позволяват на един и същ USB стик да бъдат записани няколко ISO файла, но ISO форматът няма каквито и да било преимущества пред дисковия образ. Нещо повече, тези boot мениджъри могат да бъдат използвани и за зареждането на дисковите образи.

Честно казано, не мога да измисля нито един случай, при който ISO файловете да са по-предпочитани.

 Допълнение: получих два имейла, че от дисковия образ е по-трудно да бъдат извадени записаните там файлове от рода на vmlinuz, записаните документи и т.н. Това изобщо не е вярно!

В средата на EasyOS е достатъчно само да се кликне върху файловия образ и след това директно от него могат да бъдат копирани всички файлове. Не е необходимо междинно записване на флаш стик или пък да се правят опити за монтиране на дял.

Нещо повече, в pups има вградена възможност за отваряне на ISO и SFS файловете. в EasyOS абсолютно същата възможност е добавена и за дисковите образи. Тази възможност не е трудна за добавяне и в другите дистрибуции.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини